Dacian Cioloș (REPER), fost premier și fost comisar european pe Agricultură, a declarat că reprezentanții Comisiei Europene, miniștrii Agriculturii din țările UE de la frontiera cu Ucraina, precum și partea ucraineană trebuie să înceapă urgent discuții pentru identificarea de soluții la problema importurilor de cereale ucrainene.
Cioloș a insistat că există soluții ca aceste cereale să tranziteze statele UE vecine cu Ucraina, dar să nu rămână în aceste țări și să dezechilibreze piețele interne, ci să meargă mai departe spre zonele în care chiar e nevoie de ele.
Dacă problema rămâne nerezolvată, a atras atenția fostul premier, riscăm să alimentăm discursul populist, antieuropean și antiucrainean „și nu avem nevoie de asta în momentul de față”.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.
„România ar trebui să ceară cu insistență Comisiei Europene să vină cu acele soluții europene despre care vorbim pentru că, într-adevăr, competența pe negocierile comerciale e la nivel european, a Comisiei Europene. Pe de altă parte, statele membre care sunt afectate, dacă văd că nu există soluții europene serioase, și nu cârpeli stângace sau soluții pe termen scurt, evident că-și pun problema să ia soluții unilaterale, care nu pot fi decât temporare și care, iată, amplifică tensiuni inclusiv cu Ucraina. Vă dați seama că Ucraina numai de asta nu are nevoie acum cu agresiunea Rusiei acolo… Dar faptul că aceste cereale ucrainene afectează piețele locale în țările europene de la frontiera cu Ucraina e un fapt. Deci e nevoie de soluții europene.
Din punctul meu de vedere, ca fost comisar european pe Agricultură, există acele soluții, doar că ele trebuie asumate politic la nivel european, discutate cu ucrainenii și țările de la frontieră pentru a vedea în ce fel ne putem asigura că cerealele care intră pe piața europeană nu rămân în țările de la frontieră unde perturbă piața, ci se duc acolo unde e nevoie de ele. Sunt state membre din vestul și sud-vestul UE care sunt mari consumatoare de cereale și care importă cereale chiar din afara UE și care pot avea nevoie de cerealele ucrainene. Dar trebuie să ne asigurăm că ce intră în UE se duce acolo, nu rămâne în România, Polonia, Ungaria, Slovacia etc.
Se pot gândi niște sisteme cu niște certificate de import cu destianție precisă, cu acele linii verzi de transport care să asigure tranzitul cerealelor fără ca acestea să se oprească pe teritoriul României și să dea idei traderilor care speculează în favoarea lor și în defavoarea fermierilor aceste situații” a explicat Dacian Cioloș.
Acesta a precizat că a mers cu propuneri de soluții la mai mulți oficiali europeni, iar marți a vorbit inclusiv cu Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.
De asemenea, el și-a exprimat speranța că Bruxellesul va veni cât mai rapid cu soluții, nu cu critici la adresa statelor europene care sunt nevoite să ia măsuri unilaterale.
Cioloș a insistat apoi că Petre Daea (PSD), ca ministru al Agriculturii, trebuie să vină cu idei, nu să aștepte soluțiile de la alții. Iar dacă Daea nu face nimic, liderii coaliției de guvernare ar trebui să ia decizii în privința sa.
„Sper ca România să joace jocul european și în interesul fermierilor români, să-și mențină relațiile bune cu Ucraina, dar să insiste pentru rezolvarea acestei probleme cât mai rapid, pentru că fermierii au dreptate să fie nemulțumiți.
Eu spun de câteva săptămâni că avem nevoie de un ministru al Agriculturii care să fie proactiv nu să aștepte soluții din alte părți. Să pună pe masă soluțiile inclusiv la nivel european că de asta suntem stat membru și stat membru de frontieră care vrem relații bune cu Ucraina.
Dacă el nu e capabil, președinții coaliției de guvernare să ia poziții și să nu intrăm în acest joc populist, antieuropean în care cerem măsuri despre care știm că nu pot fi decât pe termen scurt.
Blocarea importului cerealelor nu poate fi decisă decât la nivel european, taxe la frontieră nu pot fi decise decât la nivel european. Deci orice decizie ar lua acum Polonia, Ungaria, Slovacia sau România nu sunt pe termen mediu, e o chestie pe câteva săptămâni”, a continuat fostul comisar european pe Agricultură.
Acesta a avertizat apoi că nerezolvarea problemei „va amplifica un discurs populist, antieuropean, antiucrainean și nu avem nevoie de asta în momentul de față”.
Dacian Cioloș a mai precizat că am primit deja din partea Comisiei Europene angajamentul că va veni cu o nouă rundă de compensări în contul pierderilor suferite până acum de fermierii români.