Ciolacu: Turcia e cel mai important partener economic non-UE al României. Avem raporturi comerciale de aproape 10 miliarde de dolari

Publicat: 24 05. 2024, 09:23
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că Turcia e cel mai important partener economic non-UE al României, raporturile comerciale dintre noi apropiindu-se de 10 miliarde de dolari, cu potențial de a ajunge la 15 miliarde.

Ciolacu, despre relațiile comerciale România-Turcia

Întrebat, la România TV, ce oferim noi Turciei în schimbul ridicării vizelor, premierul a răspuns: „Absolut nimic. E cel mai important partener economic al României non-UE, ajungând la raporturi comerciale de aproape 10 miliarde de dolari şi sigur că ajungem la 15 miliarde”.

„E respect faţă de un stat vecin şi prieten. Când a fost cutremur în Turcia, primul stat care a fost să ajute şi să intervină pentru salvarea vieților a fost România. Primii am trimis echipele acolo! Acestea sunt lucruri care nu se uită”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă nu există un interes al Turciei ca noi să cumpărăm armament de la ea, premierul a explicat: „Armamentul în România se face concurenţial. Eu vreau ca, indiferent de contractele pe care le facem, componente importante să facă în industria de apărare. (…) Dl Erdogan nu m-a întrebat pe mine de companiile de armament. În schimb, am spus clar că dacă Turcia va câştiga vreo licitaţie în mediul concurenţial la Ministerul Apărării, cerinţele mele sunt să se producă în România”.

Românii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul

Amintim că premierul Marcel Ciolacu, însoţit de o delegaţie de miniştri, a efectuat marți o vizită la Ankara, la invitația președintelui Recep Tayyip Erdogan.

În acest context, Erdogan a semnat decretul prin care românii vor putea merge în Turcia doar cu buletinul, fără viză.

„Cetăţenilor români care deţin o carte naţională de identitate li se acordă scutire de viză pentru călătoriile lor turistice şi tranzitul către Turcia cu o şedere de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, conform articolului 18 din Legea nr. 6458 privind străinii. și protecție internațională”, se arată în decretul prezidențial.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a anunțat reluarea exportului și tranzitului cu carne și animale vii în Turcia.