Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că nu e vina social-democratului Adrian Câciu, fost ministru de Finanțe, acum ministru al Fondurilor Europene, și nici a fostului premier Nicolae Ciucă, președintele PNL, pentru situația legată de bugetul țării, deoarece bugetul nu e gândit doar de câteva persoane.
Ciolacu a mai spus că în Legea bugetului de stat pe anul acesta „s-a estimat o creștere a veniturilor la buget cu 14% față de anul trecut, dar creșterea e de doar 11%”. Pe de altă parte, tot el a precizat că „nu a estimat nimeni greșit, a fost o proiecție”.
„Se vorbește de o gaură în buget, nu e o gaură. În Legea bugetului pe anul acesta s-a estimat o creștere a veniturilor la buget cu 14% față de anul trecut, dar creșterea e de doar 11% pentru că au scăzut consumul și producția industrială. Acest lucruri puteau fi anticipate și mai bine gândite. Să nu credeți că bugetul îl gândește doar ministrul (n.r. Adrian Câciu). Nu caut vinovat. (…) Nu a estimat nimeni greșit, a fost o proiecție”, a declarat Marcel Ciolacu, la Aleph News.
Problema, a continuat premierul, este că „veniturile din PIB reprezintă 27%, față de media UE de peste 40%”. Chiar și așa, a punctat Ciolacu, el nu va fi de acord cu creșterea de taxe „în acest moment”.
Acesta a mai precizat că se știa de deficitul bugetar din luna martie, când „a venit hârtie la Guvern de la Comisie”: „Ar fi trebuit declanșate anumite aspecte, ar fi fost mai ușor de explicat și de negociat cu categoriile sociale”.
„Sunt oameni foarte corecți în PSD, la fel și în PNL. Ține foarte mult de echipele de lucru din fiecare partid. Nu am nicio jenă să spun că în PSD există mai mulți specialiști. (…)
Vă repet, nu am ce să-i reproșez dlui Ciucă, nici lui Grindeanu, Boc, Tudose, sunt foști premieri cu care mă sfătuiesc, că cu toții au trecut prin astfel de lucruri. Dacă cineva din PSD și PNL crede că, prin acest joc ipocrit și de doi bani, nu prin fondul problemei, se rezolvă ceva, e o greșeală”, a mai spus președintele PSD.
Apoi, din nou, Marcel Ciolacu a dat vina pe fostele guvernări de dreapta pentru situația în care se găsește România: „Am intrat la guvernare într-un moment foarte dificil, cu crize suprapuse. Aveam deficit de 9,2% lăsat de Luceafărul… Când am creat coaliția, se știa în ce prăpastie intra România dacă nu se construia o coaliție cu o stabilitate clară. Am și eu răbdarea mea… Le amintesc în ce situație erau când au fost la guvernare. Să își asume și liderii USR în ce situație au lăsat România. PSD a lăsat 2,7%, iar după doi ani de guvernare de dreapta a ajuns deficitul la 9,2% și la o datorie publică de 50%, pornită de la 37%”.