Ciolacu și Scholz, conferință de presă comună. Ce au declarat despre aderarea României la Schengen și extinderea NATO (VIDEO)

Publicat: 04 07. 2023, 19:19
Actualizat: 04 07. 2023, 19:20
Captură Video: PSD / Facebook

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a susținut, marți, o conferință de presă comună cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Printre altele, ei au vorbit despre aderarea României la Schengen, dar și despre o eventuală extindere a NATO. Amintim că premierul României se află într-o vizită de lucru în Germania.

Ciolacu și Scholz, declarații despre aderarea României la Schengen

„Am discutat împreună cum putem trece peste acest blocaj nejustificat (vetoul Austriei – n.r.), care afectează, în opinia noastră, direct unitatea europeană. Contăm pe sprijinul Germaniei pentru depășirea acestui blocaj”, a declarat Ciolacu.

Oricum, oficialul german deja a spus de mai multe ori că țara sa susține primirea României în Schengen. El a întărit declarația acum.

„Germania susține aderarea pe deplin a României la Schengen. Discutăm cu prietenii noștri sceptici. Cred că e corect ca România să adere la Schengen. Noi toți ne dorim ca România să devină membru, a îndeplinit condițiile tehnice”, a afirmat Scholz.

Ce au spus Ciolacu și Scholz despre extinderea NATO

Cât despre primirea Ucrainei în NATO, Scholz a afirmat că „deocamdată e important să sprijinim Ucraina” și că „nimeni nu poate adera la NATO când este un război în derulare”.

„Cooperarea va fi aprofundată. În paralel, vom fonda un consiliu NATO – Ucraina și vom discuta despre perspectiva de viitor pentru țările care vor în alianță. Nimeni nu poate adera la NATO când e un război în derulare. Vrem ca Ucraina să aibă succes în ofensiva sa. E important ca Ucraina să fie sprijinită atât timp cât e nevoie, că nimeni nu știe cât va dura acest război”, a susținut cancelarul german.

La rândul său, Ciolacu a spus că acesta va fi „un conflict de durată”.

„Datele publice poate nu sunt încurajatoare, dar sunt convins că lucrurile în teatrele de operații arată altfel”, a continuat el.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu și-a manifestat dorința ca România să aibă pe teritoriul său „trupe germane permanente”. „Sper ca în curând să avem pe teritoriul României militari permanenți”, a insistat el.