Ciolacu respinge soluția propusă de Boloș pentru reducerea prețurilor la alimentele de bază: Nu există varianta reducerii TVA / Nu se poate să avem TVA 0 (VIDEO)

Ciolacu respinge soluția propusă de Boloș pentru reducerea prețurilor la alimentele de bază: Nu există varianta reducerii TVA / Nu se poate să avem TVA 0 (VIDEO)
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu (PSD) a respins varianta eliminării TVA pentru alimentele de bază, argumentând că nu permite așa ceva Comisia Europeană. Ciolacu a spus că, oricum, măsuri similare nu au funcționat până acum decât pe perioade mici de timp. În schimb, premierul spune că va veni în Guvern cu schemă de plafonare pe întreg lanțul.

Amintim că reducerea TVA pentru o serie de produse a fost vehiculată de mai multe ori în spațiul public, ultimul care a vorbit despre ea fiind chiar Marcel Boloș (PNL), ministrul Finanțelor.

Ciolacu insistă că TVA la alimente nu poate fi redusă

„Există o recomandare a Comisiei Europene să avem doar două praguri de TVA. Am văzut foarte des vorbindu-se despre TVA 0. Vă anunț că acest lucru nu se poate. Comisia nu acceptă nicio astfel de variantă pentru niciun produs.
Din experiență, fiindcă trebuie să ne uităm mereu ce s-a făcut, orice reducere la TVA a adus o ieftinire pe o perioadă foarte scurtă. (…) Nu există varianta reducerii TVA”, a declarat Ciolacu.

Acesta a explicat apoi ce alternativă propune: „Nu vorbesc de prețuri plafonate, ci de un întreg ansamblu, o schemă aplicată pe lanțul și voi veni cu ea în Guvern, un acord. Acordul nu-l poți face doar cu retailerii, ci și cu producători, distribuitori și importatori. Am să-mi asum acest lucru”.

Ce declarase Boloș despre posibila scădere a TVA la alimentele de bază

Reacția premierului PSD Marcel Ciolacu vine după ce ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că pentru reducerea prețurilor cea mai bună soluție ar fi una mixtă – reducere voluntară și un act normativ care să reducă TVA. Boloș a admis, însă, că nu s-a consultat cu premierul înainte să facă aceste declarații.

„Cu privire la reducerile de preț, să fixăm aceste produse agroalimentare de bază, care sunt cele prezentate – de la făină, ulei, legume proaspete, carne, produse lactate. Pentru acest pachet de alimente de bază să revizuim cota de TVA. N-am avut o discuție cu domnul premier. Mâine (marți) ar urma să avem această discuție.

Putem avea o cotă redusă de TVA la acest pachet de alimente de bază, o cota redusă revizuită, pentru că noi avem în momentul de față o cotă de 9%”, declarase Boloș luni, pentru Digi24.

Întrebat dacă am putea avea TVA 0 pentru o perioadă de șase luni, ministrul a răspuns: „N-aș vrea să dau o cotă standard de 0%, dar oricum există această analiză la nivelul Ministerului de Finanțe, pentru ca să avem un pachet de produse alimentare de bază, pentru care să avem o cotă de TVA redusă, revizuită, și să putem împreună cu obiectivul pe care îl urmărește Guvernul, de a reduce prețul, să avem un model mixt. Respectiv de opțional pentru pachetul de produse alimentare de bază, la care să adăugăm cota asta de TVA redusă revizuită”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare