Ciolacu, în dialog cu noul premier bulgar: Dragă Nikolai, nu știu cum e la voi, dar eu nu am avut parte de nicio lună de grație, am intrat direct în foc (VIDEO)

Publicat: 14 07. 2023, 12:36
Sursă foto: Captură Video - Guvernul României / Facebook

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a susținut, vineri, o conferință de presă comună cu Nikolai Denkov, noul premier al Bulgariei, aflat în vizită în București. Cei doi au discutat despre Schengen, relațiile bilaterale și situația de securitate de la Marea Neagră.

„Dragă Nikolai, amândoi suntem prim-miniştri de puţină vreme. Nu ştiu cum e la voi, dar eu n-am avut parte de nicio lună de graţie. Am intrat direct în foc, dar nu mă plâng, nu am fost silit de nimeni şi ştiu că mereu focul căleşte”, i-a spus Ciolacu lui Denkov, în cadrul conferinței.

Ciolacu și Denkov, discuții despre transport și energie

Marcel Ciolacu a spus că el și Denkov au vorbit despre „relațiile excelente” dintre cele două țări: „Vreau să semnalez interesul ambelor părţi pentru implementarea proiectului european care va asigura o Dunăre navigabilă, precum şi pentru construirea unui al doilea pod rutier Giurgiu-Ruse”.

Acesta a mai precizat că în domeniul energiei au în vedere o mai bună interconectare a coridoarelor de transport al gazelor naturale și un efort comun pentru diversificarea surselor de energie.

Totodată, cei doi au vorbit și despre promovarea securităţii în regiunea Mării Negre, în contextul războiului rus în Ucraina.

Premierii României și Bulgariei au vorbit și despre aderarea celor două țări la Schengen

„Am abordat și subiectul extinderii Schengen şi finalizării procesului de aderare a României şi Bulgariei cât mai curând”, a continuat Marcel Ciolacu, precizând că ambele țări au făcut deja eforturi suplimentare în vederea aderării.

El a mai susținut că au convenit împreună să continue dialogul între ei, dar și cu partenerii europeni, în vederea atingerii obiectivului de aderare: „Prin tot ce a făcut, România a demonstrat că e un partener responsabil şi de încredere al UE în acest domeniu şi un furnizor de securitate pentru întreaga Uniune”.

„Am făcut planuri concrete de acţiune între ministerele noastre de Interne, Poliţia de Frontieră, la nivel politic şi vom lucra cu dvs pentru a se putea finaliza pozitiv acest proces”, a spus și premierul bulgar.

Denkov a mai precizat că, însă, nu totul depinde de politicienii din Bulgaria și România și că există procese interne atât în Olanda, cât şi în Austria asupra cărora nu au un control.