Ciolacu, despre Ordonanța antidrog contestată de șoferi: „Nu e o catastrofă să rămâi două zile fără permis” (VIDEO)

Publicat: 06 07. 2024, 18:07
Sursa Foto: Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, susține în continuare utilitatea Ordonanței antidrog, deși peste 150.000 de români au cerut printr-o petiție retragerea ei. „Nu e o catastrofă să rămâi două zile fără permis”, a spus șeful Guvernului.

Amintim că Ordonanța în cauză prevede că șoferii care refuză să sufle în drugtest sunt lăsați fără permise până când sunt gata rezultatele testelor biologice. Numai că asta poate dura luni întregi. Mai mult, spun criticii Ordonanței, sunt județe în care chiar și jumătate din aparatele de testare antidrog dau rezultate fals pozitive.

Ciolacu, despre controversata Ordonanță antidrog

„Ce reclamă dânșii e că aceste teste se fac într-o perioadă mult prea lungă. Cred că legea e bună, pentru că ne amintim de (accidentul din) 2 Mai. Această lege e și în Germania, și în Spania, e peste tot. Statul trebuie să dea un răspuns în timp real. Cred că între 48 și 72 de ore e un răspuns într-un timp rezonabil, mă refer la testele de sânge. Se face ca în toată lumea primul test”, a declarat Marcel Ciolacu.

El s-a referit și la situațiile în care drugtestele dau rezultate fals pozitive la șoferi care doar au luat medicamente: „Am înțeles că dacă iei nurofen poate fi testul pozitiv, se face testul de sânge și în 48 de ore se dă răspunsul. Cred că nu e o catastrofă că două zile rămâi fără permis”.

Ciolacu a admis că acum ia mai mult timp aflarea rezultatelor la testele biologice, dar a precizat că problema va fi remediată: „Acum nu e această capacitate, mai ales la IML București unde durează trei-patru luni, dar luni voi discuta cu ministru Finanțelor. Un astfel de aparat de testare e 300.000 de euro, nu e un capăt de țară pentru un stat ca România. O să vedem ca procedurile de achiziție să fie cât mai rapide. După ce statul își face treaba și e capabil să dea un răspuns în timp real, venim cu aplicarea legii”.