Ciolacu, despre „legea Iohannis”: Nu e o prioritate nici pentru mine, nici pentru PSD, nici pentru Guvern. Mai sunt categorii socio-profesionale care nu pot candida decât dacă demisionează (VIDEO)

Publicat: 23 09. 2024, 12:58
Președintele Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, liderul PSD. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, că nu este de acord cu amendamentul propus de PNL-iști care-i permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare. „Eu o să recomand colegilor din Parlament şi mie să nu votăm un astfel de proiect”, a spus Ciolacu. El a punctat apoi că o astfel de inițiativă nu e o prioritate nici pentru PSD, nici pentru Guvern.

Ciolacu, împotriva proiectului PNL care-l ajută pe Iohannis

„Această lege nu e o prioritate nici pentru mine, nici pentru PSD, nici pentru Guvern. Am spus părerea mea, nu mă interesează. Am evoluat ca societate.

Mai sunt categorii socio-profesionale care nu pot candida decât dacă demisionează – magistrați, prefecți…

Nu sunt de acord cu o extindere, pentru că există o decizie a Comisiei de la Veneția care interzice modificări (ale legislației privind desfășurarea alegerilor) înainte de șase luni” de alegeri, a declarat Marcel Ciolacu.

La rândul său, Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a anunţat la finalul ședinței că liderii partidului au votat în unanimitate să nu susţină proiectul PNL, argumentul fiind că nu se poate da o lege pentru o singură persoană.

PNL, pas înapoi cu „legea Iohannis”

Amintim că, săptămâna trecută, PNL-iștii au venit cu un amendament ce-l ajută pe președintele Klaus Iohannis să candideze la parlamentarele din 1 Decembrie fără să fie nevoit să demisioneze din funcție și fără să încalce Constituția.

Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ inițiativei. În schimb, Consiliul Legislativ, condus de fostul ministru PSD al Justiției, controversatul Florin Iordache, a dat aviz favorabil cu observații, argumentând că „președintele României are dreptul de a candida la parlament pe lista unui partid chiar și în lipsa acestei legi”.

Luni, PNL n-a mai pus dezbaterea amendamentului pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului.

Într-o intervenție pentru B1 TV, Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, a declarat că au făcut acest lucru deoarece au dorit să ceară puncte de vedere de la Biroul Electoral Central (BEC) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pentru a vedea dacă chiar e nevoie de această lege pentru ca președintele să poată candida.