Ciolacu: Avem o provocare cu Legea salarizării și reforma fiscală / Nu înseamnă că dăm oameni afară / Nu se mai poate continua să funcționeze o școală cu 5 elevi (VIDEO)

Publicat: 28 10. 2024, 10:55
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD. Sursa foto: Captură Video - Marcel Ciolacu / Facebook

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, luni, că trebuie echilibrate cheltuielile statului și e nevoie de o reformă fiscală, dar toate acestea nu înseamnă concedieri. Ciolacu a admis că reforma fiscală și noua Lege a salarizării reprezintă o provocare.

Ciolacu, despre reducerea cheltuielilor statului

„Avem în acest moment o provocare cu Legea salarizării și cu reforma fiscală. Acei oameni, pe bună dreptate, au spus ”încercați să echilibrați cheltuielile, vă dăm o anvelopă, nu mai mică decât anul acesta și să vă încadrați în acea anvelopă. Vreți iar să zburdați? Ajungeți la un deficit de 5% și mai stăm de vorbă”. Pentru că între timp lucrurile au devenit sustenabile.

E un lucru cât se poate de normal, nu înseamnă că dai afară e cineva. Cu adevărat trebuie o reformă administrativă și-mi asum perfect ce spun.

Nu se mai poate continua să funcționeze o școală cu cinci elevi”, a declarat Marcel Ciolacu

Acesta a vorbit și despre „un plan de țară integrat, cu toți jucătorii și toți beneficiarii”, punctând că planul va fi definitivat „într-un termen foarte scurt”, urmând apoi „să ne recuplăm la români”.

Deficit bugetar de 5,44% după primele 9 luni din 2024

Declarațiile au fost făcute în contextul în care, recent, Ministerul Finanțelor a anunțat că deficitul bugetar a crescut la 5,44% din PIB după primele nouă luni ale acestui an.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 512,22 miliarde de lei au crescut în termeni nominali cu 20,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele nouă luni ale anului 2024 au înregistrat o creştere cu 2,5 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, de la 26,5% din PIB la 29,0% din PIB.