Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a vorbit despre conflictul din Orientul Mijlociu și eforturile pentru pace, dar și despre dezvoltarea economiei românești, într-un discurs susținut în Qatar, într-o conferință de presă comună cu Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, premier și ministru de Externe al Qatarului.
„Statul Qatar este un broker de securitate respectat în Orientul Mijlociu, la fel cum România este un factor de stabilitate recunoscut în Europa de Est.
Tocmai de aceea, sunt aici pentru a transmite un mesaj puternic că România este alături de Qatar, pentru ca împreună cu Statele Unite, partenerii din Uniunea Europeană și din regiune, să susținem eforturile de pace și pentru restabilirea securității în Orientul Mijlociu.
Sunt pe deplin de acord că trebuie să adoptăm o poziție echilibrată și să încurajăm părțile să manifeste reținere imediată pentru prevenirea unor evenimente periculoase.
Diplomația și dialogul trebuie să fie mai puternice decât armele”, a declarat Marcel Ciolacu.
Acesta a susținut apoi că România este pregătită să contribuie la eforturile de găsire a unei soluții constructive, care să evite extinderea conflictului din Orientul Mijlociu.
Ciolacu a mulțumit apoi Qatarului pentru că facilitează negocierile între actorii din Orientul Mijlociu, dar și pentru că, în timpul pandemiei, a donat României echipamente medicale și materiale sanitare.
Premierul a trecut apoi la temele economice: „Avem în analiză proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro. Îmi doresc ca România să fie poarta de investiții a statului Qatar în Uniunea Europeană. În acest sens, am propus Excelenței sale realizarea unui task force care să fie operaționalizat foarte repede, în maximum o lună, în care să fie analizate toate aceste proiecte prioritare”.
„Avem un plan comun foarte concret. Toate aceste oportunități de investiții le voi detalia împreună cu miniștrii de resort în cadrul întâlnirii pe care o voi avea astăzi cu Fondul Suveran de Investiții al statului Qatar, unul dintre cele mai solide și importante la nivel mondial.
Prioritatea este Portul Constanța care a devenit cel mai important hub de distribuție la Marea Neagră pentru Europa Centrală și de Est.
Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța pentru a juca un rol cheie de platformă logistică și în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei. Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze în ceea ce privește managementul și operațiunile portuare, dar și digitalizarea și dezvoltarea portului”, a continuat premierul.
Ciolacu a spus apoi că vor purta discuții și privind posibilitatea unor proiecte de infrastructură printre care dezvoltarea capacității Aeroportului Internațional Traian Vuia din Timișoara, finanțarea construcției autostrăzii Comarnic-Brașov și modernizarea căii ferate Predeal-Brașov.
„Vreau ca împreună să facem acele investiții care să dezvolte România și să contribuie deopotrivă la prestigiul țării dumneavoastră în cadrul Uniunii Europene”, a spus Marcel Ciolacu, în finalul discursului.