Cele trei nume vehiculate pentru funcția de viitor ministru al Educației vin din aceeași zonă, sunt ale unor foști sau actuali consilieri și apropiați ai partidului PNL, dacă nu chiar membri cu funcții în conducere.
Ligia Deca, născută în 1982, este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.
În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).
În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.
Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial.
Sorin Costreie a devenit consilier de stat în Guvern în timpul mandatului de premier al lui Ludovic Orban, fiind păstrat ulterior de Florin Cîțu și Nicolae Ciucă.
Sorin Costreie, consilier guvernamental de stat și fost prorector al Universității din București, este una dintre variantele luate în calcul pentru funcția de ministru al Educației, au declarat pentru G4Media surse politice.
Costreie este conferențiar la Facultatea de Filosofie a Universității din București. A fost prorector al Universității din București, iar în perioada 2016-2017 a fost secretar de stat în Ministerul Educației.
Costreie a fost numit de Nicolae Ciucă, la începutul anului 2022, coordonator național în domeniul proprietății intelectuale, arată o decizie publicată în Monitorul Oficial. Valentin Sorin Costreie a fost luat în calcul anterior și pentru funcția de ministru al Digitalizării.
Rectorul Universității de Vest din Timișoara, deputatul PNL Marilen Pirtea, acuzat la rândul său de plagiat, i-a luat apărarea ministrului Sorin Cîmpeanu, în afacerea plagiatului.
„Eu cred că el (ministrul Sorin Cîmpeanu, n.r.) a fost destul de clar în explicații legat de acele manuale și de faptul că nu există ISBN (identificator numeric pentru cărțile publicate, n.r.), și că nu a avut beneficii în urma acelor materiale, n-au fost folosite la promovări, la absolut nimic.
Nu s-ar include într-o zonă de plagiat”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, citat de Libertatea.
Mai multe articole ştiinţifice semnate în perioada 2008-2015 de rectorul Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), profesorul universitar doctor Marilen Pirtea, prezintă mari suspiciuni de plagiat. Plagiatul nu este singura problemă etică din activitatea de cercetare a lui Marilen Pirtea, care este preşedinte al Consorţiului Universitaria şi primul candidat pe lista PNL Timiş pentru Camera Deputaţilor.
Sorin Cîmpeanu a anunţat că a decis, din proprie iniţiativă, să demisioneze din funcţia de ministru al Educaţiei. „A fost o şansă şi o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului național de învăţământ”, a explicat el, într-o postare pe Facebook.
Jurnalista Emilia Şercan l-a acuzat, luni, pe Sorin Cîmpeanu că ar fi plagiat un curs universitar şi că şi-ar fi „însuşit fraudulos şi paternitatea” mai multor capitole semnate anterior de alţi autori.