Parlamentul ar putea alege miercuri un nou Avocat al Poporului, conform precizărilor făcute de Ludovic Orban, iar Gyula Fabian și Flavius Antoniu Baias sunt două dintre numele vehiculate drept eventuale propuneri ale coaliției majoritare pentru a ocupa postul lăsat liber prin revocarea Renatei Weber.
Gyula Fabian este una dintre propunerile coaliției pentru preluarea postului, aspect confirmat și de Ludovic Orban în declarația de presă de joi. El este lector la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
Potrivit UBB Cluj, conf. univ. dr. Fabian Gyula a studiat chiar la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai, fiind licențiat în științe juridice. În 2001, omul propus de UMDR a obținut și titlul de doctor în științe juridice la disciplina „Drept internațional public”. Tot în materie de studii, a fost și bursier Herder al Universității Viena și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din capitala austriacă.
Gyula Fabian are o experiență de peste 20 de ani în procuratură, iar în ultimii ani a activat ca procuror anchetator în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În 2020 a fost numit procuror general adjunct al instituției, însă în decembrie părăsea magistratura prin pensionare.
În 2007, Gyula Fabian intra în atenția CSM, care se autosesiza în urma unor articole din presă care îl arătau pe procuror la conferința „Ungaria și Ardealul: două țări – o singură națiune în Uniunea Europeană”, pregătită de organizația neoiredentistă „Tinerii maghiari din Ardeal”, potrivit ziarulfaclia.ro. Dezbaterea fusese organizată sub egida politicianului ungar Kinga Gal din Fidesz, partidul condus de Viktor Orban.
Flaviu Antoniu Baias, un alt nume vehiculat pentru funcția de Avocat al Poporului, este conferențiar universitar și doctor în drept. Între 1998 și 2000 a fost secretar de stat la Ministerul Justiției, iar între 2008 și 2020 a fost decan al Facultății de Drept, Universitatea București, unde predă Drepturi reale și Obligații.
El a avut calitatea de profesor invitat la mai multe instituții academice de prestigiu, precum Facultatea de Drept a Universității Paris I „Pantheon-Sorbonne” (mai 1996), Facultatea de Drept a Universității din Poitiers (martie 2010), Facultatea de Drept a Universității Bordeaux IV „Montesquieu” (decembrie 2010), respectiv Facultatea de Drept a Universității Sao Paulo (noiembrie 2010).
Flaviu Antonio Baias a fost premiat de Academia Română pentru cartea „Simulația. Studiu de doctrină și jurisprudență”.
Ca fost secretar de stat, el a dezvoltat un domeniu particular de expertiză prin elaborarea și modificarea reglementărilor esențiale pentru domeniul imobiliar – ca, spre exemplu, Legea Proprietății Publice și Legea Concesiunii, potrivit profesionisti.juridice.ro.
Renate Weber a fost revocată formal de Parlament, printr-un vot exprimat miercuri de plenul reunit. Ludovic Orban, liderul PNL și președintele Camerei Deputaților, explica la acel moment că demiterea a fost justificată de motive ce țin de „încălcarea Constituției și a legilor țării”.
O zi mai târziu, joi, fostul premier a acuzat-o pe Renate Weber că a fost mai degrabă „avocatul PSD” decât avocatul poporului român.
„Sigur că PSD poate să atace la Curtea Constituțională și normal că atacă PSD la Curtea Constituțională pentru căRenate Webern-a fost avocatul poporului român, ci a fost avocatul PSD și avocatul intereselor PSD, și a fost chiar un avocat al diavolului. Eu v-am spus că motivul principal pentru care eu am susținut demiterea doamneiRenate Webereste că a pus în pericol viața și sănătatea românilor”, a punctatLudovic Orban.