Cine schimbă România – Ilinca Rotariu, tânăra care a transformat o tragedie într-o sursă de motivaţie

Cine schimbă România – Ilinca Rotariu, tânăra care a transformat o tragedie într-o sursă de motivaţie
Foto: B1 TV

B1 TV continuă campania de conştientizare civică „Cine schimbă România”, lansată împreună cu mai multe canale media, care îşi propune promovarea publică a resurselor ce pot regenera societatea românească. Campania, cea mai amplă din presa noastră, se adresează tuturor românilor care pur şi simplu s-au săturat să mai fie spectatori la degradarea continuă a propriei ţări şi este deschisă oricui doreşte să se implice în promovarea oamenilor şi a soluţiilor care pot schimba cu adevărat România în bine. 

Un accident i-a schimbat definitiv viaţa. A avut momente când a crezut că a pus-o la pământ, apoi a prins curaj. A luptat pentru ea şi apoi pentru alţii. Ilinca Rotariu este tânăra care, deşi a ajuns în scaun cu rotile din cauza unei tragedii, a decis să lupte. Iar acum ajută alţi oameni aflaţi în aceeaşi situaţie pentru a se recupera într-un centru din Cluj. A pornit-o pe acest drum după ce şi-a dat singură seama că este imposibil să facă recuperări mergând prin ţară să caute spitale.

Ilinca a suferit un accident de maşină în urmă cu patru ani, care i-a schimbat definitiv viaţa. A fost supusă la două intervenţii chirurgicale şi a rămas cu o paralizie permanentă de la mijllocul trunchiului în jos. Au urmat momente de calvar, tratamente peste tratamente şi drumuri la spitale.

Pentru că paralizia se ameliorează doar prin exerciţii fizice, era nevoită să se plimbe în toată ţara pentru a face recuperare în centrele de specialitate din Cluj, Felix, Zalău, dar şi Techirghiol. Toate acestea pentru că legea din România permite efectuarea gratuită a doar zece zile de tratament la şase luni.

Obosită să facă drumuri între spitale a decis că este momentul să schimbe ceva.

„Pentru a face recuperare în sistemul nostru, trebuia să renunţ la mult prea mult. Şi am încercat să găsim o soluţie pentru problema asta. Un centru ca şi Tarra era o soluţie. Sper să fie şi o moştenire pentru cei care au nevoie, din partea mea”, susţine Ilinca Rotariu.

Centrul a fost inaugurat acum un an şi se numeşte Tarra. Oferă servicii de kinetoterapie, laseroterapie, magnetoterapie, fizioterapie, masoterapie şi termoterapie. Specialiştii care lucrează acolo sunt recunoscuţi în recuperare medicală şi post-traumatică, ajutând momentan aproape 15 persoane de diverse vârste.

„Cine schimbă România? Oamenii buni… Eu cred că cei care vor să schimbe, pot s-o schimbe. Că suntem nişte pionieri care avem şansa să schimbăm ceva”, spune tănăra.   

În ciuda faptului că stă într-un scaun cu rotile, Ilinca Rotariu a rămas o optimistă convinsă, un om căruia nu-i dispare zâmbetul de pe chip. Îi place muzica, cântă la pian şi are un vis – să ajungă peisagist.

„Eu am fost întrebată în State, când am fost, de ce nu vreau să rămân acolo. Şi le-am spus pentru că atunci când am zburat de-acasă am văzut cât de gri arată oraşul meu văzut de sus. Şi pentru că eram înscrisă la Facultatea de Peisagistică, mi-am dorit să mă întorc şi să o fac mai verde. Am început deocamdată un altfel de proiect, dar sper să pot continua şi visul acela”, îşi aminteşte Ilinca Rotariu.

În centru, Ilinca mai are nevoie de un laser performant care ameliorează durerile pacienţilor, dar şi un aparat care ajută la susţinerea verticală a bolnavilor cu probleme locomotorii. Eroina din povestea noastră promite că nu se va opri până nu va reuşi să achiziţioneze şi aceste aparate, care dau bolnavilor o şansă la un strop de speranţă. 

Ilinca Rotariu, despre decizia de a rămâne în România

Embed:
 
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane
09:00 - Ludovic Orban, înainte de a vota pentru prezidențiale: În ultima săptămână s-a lansat masiv o dezinformare. Este o minciună gogonată, să nu cumva să mă votați, să votați candidata pe care v-am rugat să o votați (VIDEO)
08:49 - Erupție vulcanică surprinsă din avion: Imagini spectaculoase filmate de pasageri (VIDEO)
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:10 - Lucian Bode și Robert Sighiartău au votat imediat după ce s-au deschis secțiile de vot: „Am votat omul căruia i se potrivește cel mai bine haina prezidențială” / „Am votat pentru un om care poate să facă față tuturor provocărilor prin care trece România” (VIDEO)