Cine este Nicolae Ciucă, ministrul propus la Apărare în Guvernul Ludovic Orban

Publicat: 24 10. 2019, 15:32
Foto: Inquam Photos / George Călin

Nicolae Ciucă este propunerea premierului desemnat Ludovic Orban pentru a conduce Ministerul Apărării Naționale în următorul Guvern. Generalul conduce din 2015 Statului Major General, fiind anterior locțiitorul șefului Statului Major, generalul de aviație Ștefan Dănilă.

Anterior, a fost anterior șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004).

Acesta este un susținător convins al alianței NATO, el participând la bătăliile din Irak alături de soldații americani.

Ciucă și-a câștigat gradele în teatrele de operațiuni, el fiind unul dintre puținii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial.
Nicolae Ciucă a absolvit mai multe cursuri militare în SUA.

A primit numeroase distincții și decorații, printre care Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Ofițer sau Medalia Națiunilor Unite.