Cine este Florentina Mirică, procurorul care și-a depus candidatura la șefia DNA. Dosarele grele instrumentate de posibila succesoare a lui Kovesi

Publicat: 23 07. 2018, 14:04

Primul procuror care și-a depus candidatura pentru șefia DNA este Florentina Mirică. Asta s-a întâmplat chiar luni,în ultima zi de depunere a candidaturilor, conform calendarului anunțat de Ministrul Justiției.

Florentina Mirică este de aproape opt ani la DNA. De-a lungul timpului, ea a instrumentat mai multe dosare mediatizate: judecătorul Stan Mustață, afaceristul Dinel Staicu – „Șpaga pentru achitare”, fostul boxer Rudel Obreja „Spagă la Curtea Supremă”, afaceristul Cătălin Chelu -„Mită la MAI”, judecătoarele Antonela Costache și Viorica Dinu – „Rețeaua judecătoarelor de la Tribunalul București” sau judecătoarea Veronica Cârstoiu- „Regina șpăgii din justiție”, notează ziare.com.

Totodată, ea a instrumentat dosarul în care au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu fostul vicepremier Gabriel Oprea şi mai multi ofiţeri superiori din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

Pe 11 mai 2016, fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în dosarul maşinii de lux cumpărate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor şi folosite de Oprea. În acelaşi dosar sunt judecaţi foştii şefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zărnică, Nicolae Pavel şi Dănuţ Iacob, prejudiciul în dosar fiind de 410.000 de lei.

În urma instrumentării acestui dosar, Mirică a fost cercetată disciplinar de către Inspecţia Judiciară pe motiv că ar fi dat informații din dosar. Plângerea a fost făcută de către avocaţii fostului ministru de Interne Petre Tobă, scrie Hotnews.

De asemenea, Mirică instrumentează dosarul CNAS, în care sunt vizaţi 90 de funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri şi firme din domeniul îngrijirii la domiciliu. Aceştia au fost trimişi în judecată în urmă cu zece zile.

Mirică s-a numărat printre sutele de procurori care, în urmă cu două luni, au semnat o scrisoare deschisă prin care cer respectarea independenței Justiției.

Amintim că aceasta a fost numită de Laura Codruţa Kovesi la conducerea Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA în 2014.