China ar putea face demonstrații de forță în contextul vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan, avertizează Casa Albă

Publicat: 02 08. 2022, 09:19
US House Speaker Nancy Pelosi press conference in Washington
Foto: Hepta/DPA Images / Michael Brochstein.

Casa Albă a avertizat că China ar putea răspunde la vizita discutată a lui Nancy Pelosi în Taiwan cu provocări militare. Aceasta ar putea include tragerea de rachete în apropierea Taiwanului sau activități aeriene sau navale la scară largă, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby, potrivit BBC.

China ar putea reacționa militar, atenționează Casa Albă

Nancy Pelosi, Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, a aterizat marți în Malaezia, în turneul ei în Asia.

Presa taiwaneză și americană afirmă că intenționează să viziteze Taipei marți seara, dar nu a existat nicio confirmare oficială.

Cu toate acestea, răspunzând la întrebările reporterilor de marți, premierul taiwanez Su Tseng-chang a spus că insula „întâmpină cu căldură” orice oaspeți străini.

El a adăugat că Taiwanul „ar face cele mai potrivite aranjamente” pentru orice vizitator.

Taiwan este o insulă autonomă, dar revendicată de China, care o consideră o provincie separatistă. Beijingul a avertizat cu privire la „consecințele grave” dacă doamna Pelosi o vizitează.

În timp ce SUA mențin ceea ce numesc o „relație solidă, neoficială” cu Taiwan, au relații diplomatice formale cu China și nu cu Taiwan.

Luni, reprezentantul ONU al Chinei, Zhang Jun, a avertizat că vizita va submina relațiile dintre Beijing și Washington. Ministerul de Externe al Chinei a mai spus că o vizită a lui Pelosi va „constitui o ingerință gravă în afacerile interne ale Chinei”, adăugând: „Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”.

Există un sprijin bipartizan puternic pentru Taiwan în rândul publicului american și în Congresul SUA. Iar Pelosi, o personalitate de rang înalt a Partidului Democrat, a fost de multă vreme o critică vocală a conducerii chineze, denunțând situația în domeniul drepturilor omului. Ea s-a întâlnit anterior cu dizidenți pro-democrație și a vizitat Piața Tiananmen pentru a comemora victimele masacrului din 1989.

Oficialul american și-a început turneul în Asia duminică zburând către Singapore. Itinerarul ei public a inclus și opriri în Malaezia, Coreea de Sud și Japonia – dar nu a menționat Taiwan.

Pelosi plănuia inițial să viziteze Taiwan în aprilie, dar a amânat călătoria după ce a fost testată pozitiv pentru Covid-19.

La începutul acestei luni, ea a spus că este „important pentru noi să arătăm sprijinul pentru Taiwan”.

Președintele Joe Biden a spus că armata americană consideră că o vizită a lui Pelosi în Taiwan „nu este o idee bună în acest moment”.

Semnificația vizitei efectuate de oficialul american

Luni, purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a declarat că escaladarea Chinei ar putea include și formularea de „pretenții legale false” în zilele următoare, de exemplu, susținând că strâmtoarea Taiwan nu este o cale navigabilă internațională.

El a spus că alte semne indică faptul că Beijingul ar putea trimite zboruri către insulă, ca parte a unei incursiuni planificate în spațiul aerian al Taiwanului.

Kirby a subliniat că fostul președinte republican al Camerei Newt Gingrich a vizitat Taiwan în 1997 și că alți parlamentari americani au vizitat Taiwan la începutul acestui an.

„Nu este fără precedent ca un Președinte al Camerei să meargă în Taiwan”, a spus el, adăugând că Pelosi călătorește cu avioane militare americane în timpul turneului ei din Asia.

Cu toate acestea, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a spus că vizita acum a Pelosi nu este comparabilă cu vizita din 1997 și va fi văzută ca o provocare.