Principalele solicitări ale cultelor religioase privind eliminarea principiului „diversității” din proiectele Legilor Educației și introducerea Religiei ca materie opțională la Bacalaureat au fost preluate, prin amendamente la aceste legi, de către PSD, PNL și AUR. Motivația amendamentelor aduse de partide e identică cu cea a cultelor religioase din scrisoarea adresată de acestea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, informează Edupedu.ro.
Proiectele Legilor Educației se află în Comisia de Învățământ din Camera Deputaților și, până pe 27 aprilie, membrii acesteia se vor reuni zilnic pentru a discuta toate amendamentele depuse. USR, de exemplu, a depus peste 200, iar PSD a anunțat 790.
Mai mulți parlamentari PNL și AUR cer ca „diversitatea” să nu mai figureze printre principiile care stau la baza sistemului de învățământ preuniversitar. E una din solicitările cultelor religioase.
Acum, forma art. 2, alin b) din proiectul legii învățământului Preuniversitar arată astfel: „Sistemul de învățământ preuniversitar are la bază următoarele valori: b) Diversitatea – respectarea și valorizarea diferitelor perspective culturale, etnice, identitare, a sensibilității și a empatiei, alături de întărirea și pozitivarea imaginii de sine individuale și colective”.
Grupul parlamentar PSD propune înlocuirea sintagmei perspective „identitare”, cu perspective „religioase”.
De asemenea, la art. 224 din proiectul legii Învățământului Preuniversitar figurează printre obligațiile personalului didactic „promovarea diversității, ca resursă de învățare, pentru a genera elevilor atitudini incluzive și tolerante”.
PNL propune înlocuirea cu sintagma „promovarea atitudinii incluzive şi tolerante în rândul elevilor“, iar PSD și AUR vor eliminarea cu totul a alineatului.
PSD, PNL și AUR motivează necesitatea acestor schimbări cu aceleași argumente invocate și de cultele religioase. Partidele spun că solicitările cultelor sunt conforme Constituției, pe când prevederile actuale din proiectul de lege încalcă Legea Fundamentală.
De asemenea, partidele spun că prin introducerea „diversității” printre principiile de bază ale sistemului de Educație nu sunt eliminate discriminările ba dimpotrivă, se comite o discriminare: „A transforma protecția firească a unor categorii în promovarea lor obligatorie în școli, adică în prozelitism, este inadmisibil. Pe de o parte, niciun membru al corpului didactic nu poate fi obligat să promoveze o ideologie care contravine propriilor sale convingeri, pe de altă parte, niciun părinte nu își poate vedea încălcat dreptul constituțional de a-și crește copilul potrivit propriilor convingeri și propriei conștiințe. De altfel, „diversitatea” este doar un vehicul semantic pentru promovarea „identității de gen”, la care cadrele didactice ar fi obligate, potrivit proiectului”.
„În aceste condiții, discriminarea constă, în realitate, în includerea acestei ideologii marginale la vârful ierarhiei de valori a unui sistem educațional, care deservește toți copiii români. Victimele acestei discriminări sunt copiii și părinții lor, în covârșitoarea lor majoritate”, se mai arată în motivare.
De asemenea, potrivit acesteia, impunerea „diversității” ca o paradigmă a „identității de gen” reprezintă „o îndoctrinare ideologică”, „ceea ce încalcă pluralismul educațional edictat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.
De precizat că Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat că „nu există în lege nicio referire la ideologia de gen” și că „diversitatea” este un principiu asumat de România atât la nivel național, în legislația națională, cât și la nivel internațional.
Edupedu.ro mai informează că grupul parlamentar AUR susține disciplina Religie ca probă scrisă, opțională la BAC pentru profilul umanist, specializările științe sociale și filologie.
Iar grupul parlamentar PNL propune ca Religia să fie aleasă dintre discipline ca probă opțională și la proba F, cea de competențe complementare, pentru ambele profiluri. AUR vrea să introducă Religia ca materie opțională la BAC doar pentru profilul real, filiera teoretică.
De asemenea, parlamentari PSD și AUR au depus împreună un amendament, preluând o cerere a cultelor, potrivit căruia solicitarea de înscriere la ora de Religie e valabilă pe toată perioada de școlarizare sau până la schimbarea opțiuni, nefiind necesară câte o cerere pe fiecare ciclu de învățământ, cum propune proiectul de lege în forma actuală.