Cercetarea primește o lovitură dură din partea Guvernului Grindeanu. Cum a plănuit PSD să pună mâna pe banii din domeniu

Cercetarea primește o lovitură dură din partea Guvernului Grindeanu. Cum a plănuit PSD să pună mâna pe banii din domeniu

Seara de marți nu a fost neagră numai pentru justiție, ci și pentru cercetare. În vreme ce Ministrul Florin Iordache pregătea modificarea Codurilor penale, secretarul de stat din Ministerul Cercetării și Inovării, Dan Popescu, îi trimitea o scrisoare profesorului universitar Alexandru Babeș, președintele Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS), notează România Liberă.

În scrisoare, Dan Popescu informa că ”Ministerul Cercetării și Inovării urmează să emită ordinele de ministru pentru reorganizarea organismelor consultative ale acestuia (ele garantează corecta finanțare a proiectelor și burselor din domeniu – n.r.).În consecință, vă rugăm să dispuneți cele necesare pentru anularea ședințelor de lucru deja convocate, urmând ca programele ședințelor de lucru să fie făcute numai după publicarea noilor ordine privind atribuțiile și responsabilitățile CNCS ca organism consultativ al Ministerului Cercetării și Inovării”.

Cristian Dogaru, lector la University of Suffolk din Anglia, a explicat, pentru România Liberă, că reorganizarea acestor organisme nu este justificată de venirea la putere a unui nou guvern.

”Aceste organisme sunt entități profesionale apolitice. Ne temem că măsura de reorganizare a acestor organisme este de fapt parte a planului mai larg de restaurație, impus în mod ilegal și nedemocratic de PSD și ciracii săi după câștigarea votului popular în decembrie. Ne temem, de asemenea, că reorganizarea CNCS este motivată de dorința de a recrea un organism care să favorizeze, în mod discreționar, clientela politică a partidului de guvernământ”, a declarat Cristian Dogaru.

Acesta a susținut că mulți membri din CNCS au susținut că nu vor dori să facă parte dintr-un consiliu”reformat”.

”Prin atribuțiile sale, CNCS este implicat în derularea competițiilor de proiecte de cercetare, de exemplu prin stabilirea criteriilor de selecție a evaluatorilor, a modului de alocare a proiectelor către evaluatori. Prin atribuțiile sale, CNCS trebuie să asigure o evaluare de calitate, obiectivă. Realizarea unei astfel de evaluări depinde în esență de nivelul profesional și de calitatea umană a membrilor CNCS. Dacă acestea nu sunt de nivel înalt, obiectivitatea evaluării proiectelor este compromisă, iar fondurile de cercetare sunt irosite, pentru că sunt utilizate de cercetători neperformanți”, a avertizat, pentru România Liberă, Mihai Dima, profesor la Universitatea București.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`