Cele mai vechi și puternice organizații evreiești, îngrijorate de discursul lui Călin Georgescu, după ce candidatul la prezidențiale i-a glorificat public pe Codreanu și Antonescu

Publicat: 04 12. 2024, 10:04
Calin Georgescu / Captura video

Daniel Mariaschin, CEO al B’nai B’rith International, cea mai veche organizație evreiască din lume, fondată la 1843, i-a transmis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare prin care și exprimă îngrijorarea pentru faptul că regimul criminal legionar, Garda de Fier, fondatorul acesteia Corneliu Zelea Codreanu și dictatorul militar Ion Antonescu, autorul Holocaustului din România, sunt glorificați de Călin Georgescu, arată G4Media.

Georgescu i-a glorificat public pe Codreanu și Antonescu, considerându-i eroi. De asemenea, Georgescu a încercat să-și spele imaginea de antisemit în perioada dintre cele două tururi prezidențiale, fapt care i-a adus critici dure din partea unui segment de alegători care l-au votat pe 24 noiembrie.

Rabinul Andrew Baker, Director al Afacerilor Evreiești Internaționale în Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee) și reprezentant personal al președintelui în exercițiu al OSCE pentru combaterea antisemitismului, a transmis la rândul său o scrisoare către președintele Klaus Iohannis și ministrul de Externe Luminița Odobescu, exprimându-și îngrijorarea față de discursul public al candidatului Călin Georgescu.

Călin Georgescu a făcut constant apologia Mișcării Legionare și a criminalilor Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu. “Mișcarea Legionară a fost cea mai puternică esență și expresie de sănătate și de voință proprie venite din poporul român”, a spus el în 2020.

Mai mult, într-o scrisoare transmisă Ministerului Justiției în 26 aprilie 2024 și intrată în posesia G4Media și Info Sud-Est, Daniel Mariaschin (CEO B’nai B’rith International) și rabinul Andrew Baker (director pentru Afaceri Evreiești Internaționale, în cadrul Comitetului Evreiesc American) acuză Parchetul General că nu a dat curs mai multor plângeri transmise de Institutul „Elie Wiesel”.