Cel mai vechi ruj din lume a fost purtat cu 5.000 de ani în urmă în ceea ce este astăzi sudul Iranului, arată un nou studiu, potrivit BBC.
Rujul de un roșu intens, ambalat într-o fiolă de piatră, a fost găsit într-un cimitir antic în 2001, dar cercetătorii au reușit abia acum să îl identifice.
Spre deosebire de rujurile moderne, probabil că acesta era aplicat cu o pensulă, afirmă o echipă internațională de oameni de știință.
Descoperirea oferă o nouă perspectivă asupra „imaginilor publice cu alura feminină” din Epoca Bronzului, spun cercetătorii.
Unul dintre cercetătorii care l-au analizat, profesorul de arheologie Massimo Vidale de la Universitatea din Padova, Italia, a declarat pentru BBC News că îi place să creadă că rujul a fost folosit de femeile din „societățile de elită de acum 5.000 de ani”.
Flaconul care conținea pasta cosmetică a fost găsit într-un cimitir din al treilea mileniu de dinainte de Hristos, lângă râul Halil, în provincia Kerman din sudul Iranului.
A fost unul dintre numeroasele artefacte care au ieșit la suprafață în contextul inundațiilor și au fost prăduite de hoți, iar apoi au fost recuperate de autorități.
Analizele îl asociază cu civilizația marhasi, care prospera în acea zonă a Mesopotamiei în Epoca de Bronz.