Cel mai mare proprietar de locuințe din Germania a restricționat încălzirea din apartamente pe timp de noapte. La cât vor fi reduse temperaturile

Publicat: 08 07. 2022, 15:12
Tichete anticriză în valoare de 1.000 lei pentru cetățenii sectorului 1: ce condiții trebuie îndeplinite pentru a intra în posesia lor. Foto: Pixabay

Cel mai mare proprietar de locuințe din Germania, compania Vonovia VNAn.DE, va reduce căldura chiriașilor săi noaptea în contextul în care cea mai mare economie din Europa se pregătește pentru o posibilă criză a gazelor naturale dacă Rusia întrerupe livrările, relatează Reuters și The Local.

Scăderea temperaturii va scădea și costurile

În toamnă, când va începe sezonul de încălzire, chiriașii își vor putea ridica caloriferele la 17C doar între orele 23:00 și 6:00 noaptea, a anunțat joi compania.

Mișcarea are drept scop economisirea energiei și scăderea consumului de gaz în contextul actualei crize.

Potrivit lui Vonovia, schimbarea nu va afecta temperaturile în timpul zilei și nici accesul la apă caldă nu va fi restricționat, ceea ce înseamnă că chiriașii vor putea face duș ca de obicei.

Se apeciază că, odată cu intrarea în vigoare a modificării, costurile de încălzire vor scădea cu aproximativ 8%.

Legile temperaturii minime

Agenția Federală de Rețea a susținut și o schimbare a temperaturilor minime legale pentru chiriași. Klaus Müller a spus că chiriașii ar trebui supuși mai multor presiuni pentru a contribui la încercările de a economisi energie înainte de iarnă.

„În legea locației, există specificații conform cărora proprietarul trebuie să seteze sistemul de încălzire astfel încât să se atingă o temperatură minimă între 20C și 22C”, a spus el. „Statul ar putea reduce temporar specificațiile pentru proprietari. Discutăm despre asta cu politicienii”

Temperatura minimă legală este stabilită în prezent la 16-17C noaptea și 20-22C în timpul zilei.

Calculul prețului căldurii pentru chiriașii germani

Chiriașii germani plătesc lunar o sumă fixă pentru căldură pe baza unei estimări anuale. Proprietarii pot cere bani suplimementari chiriașilor la sfârșitul anului sau pot întoarce o sumă de bani, în funcție de consumul real și costuri.

Creșterea vertiginoasă a prețurilor la energia termică în Germania ca urmare a creșterii cererii din partea consumatorilor industriali după pandemia de COVID-19 și a problemelor de furnizare cauzate de războiul din Ucraina ar putea însemna că chiriașii vor avea de plătit facturi uriașe anul viitor.

Vonovia, care se bazează pe gaze naturale pentru 55% din necesarul său de energie termică, a anunțat că își informează clienții că prețurile ridicate vor duce la plăți suplimentare în viitorul apropiat.

Germania se pregătește pentru criza gazelor naturale

De luna trecută, Germania a intrat în a doua fază a planului de urgență energetică. Guvernul a susținut că gospodăriile vor avea prioritate în cazul unei crize energetice însă a făcut apel la public și companii să își micșoreze consumul de energie.

„Ca să reducem consumul de gaz, trebuie să folosim mai puțin gaz pentru a produce electricitate. În schimb, centralele electrice pe bază de cărbune vor trebui să fie folosite mai mult”, a spus Ministerul Economiei într-un comunicat.

„Este o decizie amară, dar este esențial să reducem consumul de gaze”, a declarat și ministrul Economiei Robert Habeck.