Cel mai mare dușman al PNL sunt liberalii: Istoria pare să se fi repetat ciclic, cu perioade de scindare, urmate de perioade de unitate și chiar fuziune
Liberalii sunt cei mai mari dușmani ai PNL. Aceștia au o istorie tumultoasă marcată mai mult de scindari decât de unitate.
În 1990, PNL a revenit pe scena politică. La scurt timp, partidul s-a scindat între seniori și PNL-AT (aripa tânără), dar și aceștia s-au scindat între ei, apărând o mică facțiune, NPL, care s-a întors alături de seniori.
Nu trec nici doi ani, ca PNL se scindează din nou, în anul 1992 pe tema ramanerii sau ieșirii din CDR. Astfel susținătorii Convenției formează PNL-CD, iar PNL părăsește CDR în frunte cu Radu Câmpeanu, scrie stiripesurse.ro.
Rezultatele dezastruase din alegeri, care fac ca PNL să rămână în afara Parlamentului, duc in ’93 la înlăturarea lui Radu Câmpeanu, care împreună cu câțiva apropiați formeaza PNL – Câmpeanu. Astfel are loc cea de-a treia sciziune a PNL.
În ’96 facțiunile PNL se întorc în CDR și câștigă alegerile.
În mandatul lui Quintus, liberalii cunosc termenul de fuziune. Prima cete cea cu PAC, partid de la care au venit antonescu, Mona Muscă și Alexandru Paleologu.
În 1998 se realizează unificarea liberală, prin absorbția de către PNL a Partidului Liberal (rezultat din unificarea PNL-CD și PL’93 – fost PNL-AT).
Lista continuă cu APR în 2001, UFD în 2003 și cu PNL-C tot în 2003.
În 2003 PNL își unește forțele cu PD și formează Alinața D.A. cu care câștigă prezidențialele și formează majoritatea parlamentară.
Nu durează mult această unitate și are loc a patra sciziune, în 2006. Teodor Stolojan, împreună cu alți susținători ai lui Traian Băsescu, părăsesc PNL-ul și formează PLD-ul. Acesta va fuziona ulterior cu PDL-ul, formând în final PDL-ul.
În 2011, PNL trece în tabăra dușmanului și se alătură PSD formând USL, împreună cu PC.
Măcinat de orgolii, PNL renunță în 2013 și la această alianță.
După această ruptură are loc marea unire a dreptei – fuziunea PNL-PDL. Și aici au început problemele , iar o parte dintreliberali pleacă împreună cu Tăriceanu și formează IRL.
Istoria pare să se fi repetat ciclic în cazul PNL, cu perioade de scindare, urmate de perioade de unitate și chiar fuziune. Apele nu s-au liniștit însă, iar pericolele pentru noi sciziuni pândesc PNL-ul.