Cei care comit abuz în serviciu ar putea să scape în viitor dacă e adoptat proiectul trimis de MJ în Parlament, avertizează Silviu Dehelean: „O astfel de procedură ca astăzi n-am văzut până acum” (VIDEO)

Cei care comit abuz în serviciu ar putea să scape în viitor dacă e adoptat proiectul trimis de MJ în Parlament, avertizează Silviu Dehelean: „O astfel de procedură ca astăzi n-am văzut până acum” (VIDEO)
Foto: Facebook @ Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Definiția infracțiunii de abuz în serviciu este fără prag în forma pe care a trimis-o ministrul Justiției în Parlament, ceea ce pe viitor, dacă proiectul devine lege, i-ar putea face pe inculpați să reclame la CCR că Parlamentul a eșuat să transpună deciziile Curții, a explicat deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice, marți, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Silviu Dehelean (USR), pe B1 TV, despre ședința Comisiei juridice și pragul pentru abuzul în serviciu

Întrebat cum a fost marți la ședința Comisiei juridice, deputatul USR a spus: „Ca de obicei, în aceste comisii tumultuoase, așa, în care se decid chestii de care politicienii se tem. Sincer, sunt de șapte ani membru în comisiile juridice, și în alea speciale, și în alea comune, ale Camerei Deputaților, dar o astfel de procedură ca astăzi n-am văzut până acum”.

„A existat un moment de pauză, mai multe dezbateri, discuții, după care s-a anulat tot ce s-a lucrat și la Cameră, și la Senat, am revenit la forma Guvernului și, fără să se mai discute niciun amendament, au trecut aceste proiecte în forma trimisă de Predoiu în Parlament, or acesta este un abuz pe care noi, ca și opoziție, nu l-am mai trăit niciodată. Pentru că, practic, ne-a fost răpit dreptul de a depune amendamente, de a susține de ce unele texte nu sunt bune în varianta propusă (…). Nu mai există amendamente. Proiectele au trecut în forma în care au venit de la Guvern, fără niciun amendament”, a declarat Silviu Dehelean.

El a precizat că în proiectul trimis de MJ în Parlament nu există un prag pentru abuzul în serviciu, ceea ce i-ar putea ajuta în viitor pe cei condamnați pentru o astfel de faptă.

„O problemă deosebită care se ridică în momentul acesta este problema spinoasă pe care ne-a pus-o Curtea Constituțională în brațe, aceea a abuzului în serviciu, pragul. Pentru că, dacă vă amintiți, zilele trecute reprezentanții coaliției se țineau să ne convingă că este necesar un prag, că fără acesta Curtea o să declare neconstituțional, că o să murim toți dacă nu o să avem prag (…), și am avut un prag consistent, așa, 250.000 de lei”, a adăugat deputatul USR.

„Acum, revenind la forma pe care a trimis-o Predoiu în Parlament, definția infracțiunii de abuz în serviciu este fără prag. S-a renunțat de tot la prag. Și acum întrebarea este, peste trei luni, peste șase luni, peste un an, peste doi ani, o să vină Curtea Constituțională, sesizată de un inculpat, și o să spună, păi, Parlamentul a eșuat să transpună deciziile Curții Constituționale, n-a respectat dispozițiile Curții, drept pentru care se consideră că acest text n-a existat – și toți cei care vor săvârși, în perioada asta, și care au săvârșit înainte fapte care constituie infracțiune de abuz în serviciu vor fi scăpați. Este foarte plauzibil (scenariul, n.r.) și l-am văzut în cazul prescripției”, a mai spus Silviu Dehelean.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`