Cea mai mare sumă donată PNL-ului de o persoană juridică aparține unei societăți a lui Michael Schmidt, prietenul lui Iohannis. O altă firmă a afaceristului a câștigat contractul de furnizare a mașinilor pentru Poliție

Cea mai mare sumă donată PNL-ului de o persoană juridică aparține unei societăți a lui Michael Schmidt, prietenul lui Iohannis. O altă firmă a afaceristului a câștigat contractul de furnizare a mașinilor pentru Poliție
Foto: Inquam Photos / George Călin

Cea mai mare sumă donată PNL-ului de către o persoană juridică, în perioada 2014-2021, a fost de 225.000 de lei cash. Ea a fost virată pe 14 noiembrie 2016, în campania pentru alegerile parlamentare, de către societatea MHS Truck&Bus SRL Bucureșt, care îi aparține omului de afaceri Michael Schmidt, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis. Informația a fost dezvăluită de G4Media, care citează date oficiale.

2014 este anul în care, cu susținerea PNL, a devenit președinte Klaus Iohannis.

O altă firmă a lui Schmidt, Automobile Bavaria, a câștigat recent un contract de aproape 100 de milioane de lei, fără TVA, pentru furnizarea a 600 de mașini către Poliția Română. Există serioase suspiciuni că licitația a fost una cu dedicație, căci specificațiile tehnice au fost formulate astfel încât să se încadreze doar mașinile furnizate de această firmă.

Procedura a fost organizată de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) aflat în subordinea Ministerului de Interne, condus de liberalul Lucian Bode.

Singurul partid care a criticat licitația cu dedicație a fost USR, condus de Cătălin Drulă.

Lucian Bode a negat orice ilegalitate în desfășurarea procedurii și l-a acuzat, la rândul său, pe Drulă că, pe când era ministru al Transporturilor, fix el a fost cel care a aprobat cererea de finanțare și detaliile tehnice. Acuzația a fost demontată cu probe de președintele USR.

Ce înțelege Bode despre cum trebuie să funcționeze un partid

Lucian Bode a mai ținut să precizeze că USR a primit donații de la firme ale lui Michael Schmidt, insinuând că partidul ar trebui să tacă drept recunoștință pentru sprijinul primit.

„Cine este acest apropiat al președintelui României? Cel care a finanțat USR cu peste 100.000 de lei în campania electorală. E informație publică. Cât de ipocrit să fii să folosești banii foarte buni în campania electorală din 2016 tu, Cătălin Drulă de la USR, de la aceste companii ale acestui om despre care vorbiți?

Adică vii și îi ajuți în campania electorală și acum ei finanțează campanii împotriva acestui om care i-a ajutat? Ce caracter poți să ai tu? Când a finanțat USR nu a fost o problemă? Pentru USR?”, a declarat Bode, pentru Digi24.

Jumătatea de adevăr pe care Bode n-a mai zis-o

Bode, însă, nu a menționat deloc faptul că același om de afaceri a finanțat și partidul în conducerea căruia se află.
În temeiul Legii 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, PNL, PSD, USR și celelalte formațiuni sunt obligate să publice, anual, date valabile pentru anul anterior legate de situațiile cotizațiilor încasate, lista membrilor de partid care au virat mai mult de 10 salarii de bază minime brute pe țară, împrumuturile primite, lista persoanelor juridice care au donat mai mult de 10 salarii de bază minime brute pe țară, explică G4Media.

Conform situațiilor de la ultimul capitol, publicate de PNL în perioada 2014-2021, cea mai mare sumă încasată de partid a fost primită de la societatea MHS Truck&Bus SRL București patronată de Michael Schmidt, prietenul lui Iohannis. Este vorba despre suma de 225.000 de lei, încasată în numerar.

Banii au fost folosiți de PNL în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Pe locul 2 se află o firmă care, în alt an, a donat 150.000 de lei.

Firmele lui Schmidt, contracte pe bandă rulantă cu statul

MHS Truck & Bus SRL e importator general și distribuitor al vehiculelor MAN în România. Firma apare în Sistemul de Achiziții Publice cu contracte de circa 65 de milioane de euro, alte două firme ale lui Schmidt câștigând contracte de circa 170 de milioane de euro.

Multe contracte au fost parafate cu instituții conduse de liberali.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`