Ce vrea Guvernul să negocieze la Bruxelles legat de PNRR. Marcel Boloș, explicații despre sporurile acordate bugetarilor și noua lege a salarizării (VIDEO)

Ce vrea Guvernul să negocieze la Bruxelles legat de PNRR. Marcel Boloș, explicații despre sporurile acordate bugetarilor și noua lege a salarizării (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat duminică, pentru B1 TV, că reforma salarizării în sistemul bugetar, prevăzută în PNRR, trebuie să aibă la bază principiul sustenabilității. Prin urmare, „măsurile pe care noi trebuie să le elaborăm (…) privesc reducerea acestor cheltuieli, nicidecum să urmeze un trend de creștere, că nu putem face dovada criteriului de sustenabiliate”.

Boloș a vorbit și despre două jaloane ce țin de domeniul Energiei, față de care Comisia Europeană are încă obiecții: „Scenariul cel mai rău poate fi și această amânare cu șase luni a plății sumei de 142 de milioane de euro”.

Un alt subiect pentru care a primit mandat de negociere de la Guvern e cel al sporurilor acordate bugetarilor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Jaloanele cu probleme ce nu au fost validate încă de Comisie

„Trebuie să clarific din capul locului că avem două jaloane, jaloanele cu numărul 129 și 133, care au avut prevăzute contractele de finanțare pentru electrolizoarele de hidrogen și pentru proiectele de cogenerare a energiei termice și energiei electrice destinate autorităților locale, pentru care deși noi avem contractele de finanțare încheiate și facem dovada îndeplinirii jaloanelor, a existat contestări de natură procedurală pe care noi le considerăm deviații minore de la îndepliniriea angajamentelor asumate prin PNRR și, din acest motiv, suntem în această situație a acestor jaloane și a validării cu Comisia Europeană, spunând că noi sperăm să obținem avizul pentru întreaga valoare a cererii de plată cu numărul doi.

Totuși, scenariul cel mai rău poate fi și această amânare cu șase luni a plății sumei de 142 de milioane de euro”, a declarat Boloș.

Ce se va întâmpla cu sporurile date bugetarilor

Întrebat apoi dacă există intenția de a discuta cu reprezentanții Comisiei și despre sporurile alocate celor care lucrează cu proiecte pe fonduri europene, ministrul a răspuns: „Avem această componentă de reformă a salarizării bugetarilor. Noi în PNRR avem condiția acestui plafon maxim de 20%, dar, atenție, e un plafon aplicat la salariul de bază al fiecărui funcționar public sau bugetar din sistemul public de salarizare. Dar există și aceste domenii specifice pentru care s-a și aprobat mandat din partea Guvernului, cum ar fi cele din Sănătate, în care sporurile sunt specifice activităților medicale, unități de primiri urgențe, secții ATI, toate acestea făcând obiectul unor sporuri specifice care, cumulate, duc până la asemenea valori de 80% aplicate la salariul de bază. Și atunci mandatul dat de Guvern a fost să încercăm pentru aceste domenii specifice o limitare a sporului la totalul fondurilor cu salariile”.

Cum se va face reforma salarizării în sistemul bugetar

„Să vedem ce se va întâmpla, reformele sunt foarte greu de modificat și trebuie să avem justificări foarte bine fundamentale pentru a aplica articolul din Regulament privind circumstanțele obiective.
Acum pot să spun că sunt prudent, că noi avem o condiție foarte dură în ceea ce privește reforma salarizării bugetarilor pe care eu am mai menționat-o în spațiul public, cea privitoare la criteriul de sustenabilitate și, din acest punct de vedere, e foarte greu pe termen lung să dovedești sustenabilitatea unui volum de cheltuieli de 110 miliarde lei pentru că măsurile pe care noi trebuie să le elaborăm când implementăm aceste reforme privesc reducerea acestor cheltuieli, nicidecum să urmeze un trend de creștere, că nu putem face dovada criteriului de sustenabiliate. Deci e foarte sensibil domeniul de negociere al reformelor”, a mai declarat ministrul Marcel Boloș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:54 - Gabriel Oprea: Nu am fost niciodată prieten cu generalul Cătălin Zisu. Sunt atacat pentru că sunt „fan Călin Georgescu”
16:43 - Nicușor Dan: Bolojan și Hurezeanu au obligația să obțină un loc la masa discuțiilor de la Paris. Faptul că România iar nu e pe lista scurtă a invitaților e un semnal foarte prost
16:22 - Macron găzduiește luni o reuniune cu „principalele țări europene” privind „securitatea europeană” / Ministru francez, replică la JD Vance: „Nu avem nicio lecție de învățat, nu ne vom lăsa intimidați”
15:46 - Vasile Dîncu: Călin Georgescu nu are o atitudine realistă față de România
15:15 - Laurențiu Reghecampf a făcut pasul cel mare și a cerut-o în căsătorie pe Corina Caciuc. Iubita sa nu și-a putut stăpâni lacrimile de fericire (VIDEO)
14:54 - Doi tineri, de 24 și 27 de ani, au fost arestați după ce au fost prinși cu droguri procurate din Olanda
14:24 - O stradă din comuna Lipnița, transformată în derdeluș pentru cei mici. Inițiativa primarului a fost primită cu entuziasm: „Să se bucure și copiii de iarnă” (VIDEO)
13:46 - Jorge Nuno Pinto da Costa, cel mai titrat președinte din istoria fotbalului, a murit la vârsta de 87 de ani
13:20 - Microbuz școlar cuprins de flăcări după coliziunea cu un autoturism: două persoane rănite, transportate la spital
12:48 - Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au descoperit nereguli grave la un azil de bătrâni din Bacău: „Nu este de joacă cu sănătatea oamenilor” (VIDEO)