Ce urmează după desființarea Secției speciale? Kelemen Hunor: Nu trebuie să ne întoarcem unde au fost abuzuri. UDMR propune ca magistrații să fie anchetați de Direcția de urmărire criminalistică și penală din cadrul PG (VIDEO)
Vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat marți, pentru B1 TV, că parlamentarii Uniunii au depus la Comisia juridică a Senatului un amendament la proiectul de lege privind desființarea Secției speciale potrivit căruia, după desființarea SIIJ, dosarele privind presupusele infracțiuni comise de magistrați să ajungă să fie anchetate de către Direcția de urmărire criminalistică și penală, o structură existentă la nivel central în subordinea Procurorului General. Kelemen a mai spus că deocamdată se așteaptă un punct de vedere pe această speță din partea Comisiei de la Veneția.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Kelemen Hunor, despre desființarea Secției speciale
„Noi, în coaliție, suntem de acord cu toții că SIIJ trebuie desființată. Ministrul Justiției a cerut un punct de vedere de la Comisia de la Veneția și trebuie să-l așteptăm. E o recomandare, dar dacă ai cerut de la ei și vrei să iei o decizie definitivă înainte să aștepți de la ei, înseamnă că ți-ai bătut joc de ei. De asta ieri am fost de acord cu toții să așteptăm materialul de la Comisia de la Veneția și apoi, dacă e cazul, vom convoca o sesiune extraordinară. Dacă nu, în septembrie, vom parcurge procedura în Senat.
Unde avem noi o discuție: ce se întâmplă după desființarea Secției Speciale. Aici sunt 3 – 4 posibilități. Ne întoarcem în situația de dinainte? Acolo eu am dubii că e de dorit să ne întoarcem unde s-au făcut abuzuri. Dacă citim raportul Inspecției, ne dăm seama că lucrurile nu au funcționat bine. Dacă ne gândim la Ploiești, Brașov, Oradea, vom vedea că au fost abuzuri. Nu vrem să ne întoarcem unde au fost abuzuri.
Cealaltă variantă, cu CSM, nu știu dacă constituționl e OK varianta aprobată de Camera Deputaților.
Noi spunem a treia variantă: avem un amendament la Comisia Juridică în Senat. în care noi spunem că nu trebuie să înființezi nicio structură specială, nici să te întorci acolo unde s-au întâmplat abuzuri, ci pur și simplu, magistrații vor fi anchetați de Direcția de urmărire criminalistică și penală, care o structură existentă la nivel central în subordinea Procurorului General.
Vom vedea care dintre variante va avea majoritate, dar niciodată nu am renunțat și nu avem nicio dispută legată de desființarea Secției. Totuși dacă ai cerut un punct de vedere de la Comisia de la Veneția, e absolut corect să aștepți să spună ceva”, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor, pentru B1 TV.
Ce spune ministrul Justiției despre desființarea Secției speciale
Punctul de vedere al UDMR pare, totuși, să intre în contradicție cu poziția exprimată până acum de ministrul Justiției, Stelian Ion (USR-PLUS).
De mai multe ori, acesta a subliniat că e absolut necesar caDNA să nu-i fie știrbită din autoritate, iar principiul specializării să fie respectat, adică presupusele fapte de corupție săvârșite de magistrați să fie anchetate de DNA, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) să investigheze faptele ce țin de competența sa, iar Parchetul General restul faptelor.
„Dacă s-a vorbit despre principiul specializării, că faptele de corupție trebuie anchetate de procurorii specializați, că faptele de care țin de criminalitate organizată și terorism trebuie anchetate de procurorii specialiați și așa mai departe, acest principiu trebuie respectat.Sub nicio formă nu vom admite ideea ca aceste dosare care vizează magistrații și pot avea ca obiect fapte de corupție să nu fie anchetate de DNA. De fapt, una dintre mizele principale ale înființării acestei Secții a fost ca, printr-un sistem extrme de ingenios, dar parșiv să fie trase către Secția specială dosare de corupție. Asta s-a întâmplat, au fost asemenea exemple”, declaraStelian Ion, pe 27 martie.
Ministrul Justițieia mai spuscă, în aceeași logică, unii (nu a dat nume de partid) au încercat să propună, contrar programului de guvernare, ca toate dosarele să meargă la Parchetul General, iar DNA să fie înlăturată din ecuație. Adică exact ce propune UDMR acum.
Totodată,Stelian Ioninsistase că nu va accepta„ideea de a transformaSIIJ-ul actual într-un altSIIJ”, aluzie la faptul că nu e de acord ca toate posibilele infracțiuni săvârșite de magistrați să fie anchetate de o singură structură în cadrul Parchetului General, adică un fel de Secție specială, dar cu alt nume, încălcându-se astfel principiul specializării.