Ce spune Constituția României despre procedura de stabilire a datei alegerilor parlamentare
PSD vrea amânarea alegerilor legislative 2020. Marcel Ciolacu, președintele interimar al fostului partid de guvernare insistă ca scrutinul să fie organizat anul viitor, iar cererea este validă, potrivit Constituției.
Marcel Ciolacu a anunțat că pregătește un proiect în acest sens, după ce Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiată sesizarea lui Klaus Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare din acest an.
Ce spune Constituția cu privire la organizarea alegerilor parlamentare
Constituția prevede un termen de 3 luni de zile de la încheierea mandatului pentru organizarea de noi alegeri pentru Camera Deputaților și Senat, potrivit articolului 63:
„Art. 63 – Durata mandatului
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.
(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
(3) Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.
(4) Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.
(5) Proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent îşi continuă procedura în noul Parlamen”.
În 2016, alegerile parlamentare s-au desfășurat pe data de 11 decembrie.