Ce spune Comisia Europeană despre al doilea pachet financiar pentru fermierii români afectați de importurile de cereale ucrainene

Ce spune Comisia Europeană despre al doilea pachet financiar pentru fermierii români afectați de importurile de cereale ucrainene
Foto: Pixabay.

Comisia Europeană a explicat care este motivul pentru care întârzie cu decizia privind acordarea celui de-al doilea pachet financiar din rezerva de urgență a PAC, care i-ar ajuta pe fermierii români afectați de importurile din Ucraina. Este vorba despre 100 de milioane de euro.

De ce întârzie Comisia Europeană cu pachetul financiar

Comisia Europeană încă mai așteaptă ca Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia să-și retragă măsurile unilaterale de interzicere a importurilor din Ucraina, pentru a continua procedurile legate de al doilea pachet financiar din rezerva UE, au declarat pentru Economica.net oficialii Comisiei.
Al doilea pachet este un ajutor pentru fermierii din România, Ungaria, Bulgaria, Polonia și Slovacia care au suferit pierderi financiare din cauza importurilor masive și la preț de dumping din Ucraina.
„La 28 aprilie, cele patru state membre învecinate (Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia) au convenit să își retragă măsurile unilaterale ca parte a acordului privind importurile de produse agroalimentare din Ucraina. Acest pachet a inclus măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați din cele cinci țări vecine. Ne așteptăm la o eliminare rapidă a acestor măsuri naționale înainte de a putea urmări pașii următori”, au declarat pentru Economica reprezentanți ai Comisiei Europene.

Pachetul financiar de 100 de milioane de euro a fost prezentat de Comisie statelor membre pe data de 3 mai, după anunțul președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, din 19 aprilie.

Ungaria și Polonia nu au ridicat măsurile unilaterale

Totuși, până acum, statele membre nu au votat pe marginea acestui subiect, iar întâlnirea dintre reprezentanții acestora, din 12 mai, a fost anulată din cauza incertitudinilor privind ridicarea măsurilor unilaterale pentru importurile ucrainene de către Ungaria și Slovacia.
Mai mult, 12 state membre și-au manifestat „preocupările serioase” referitor la acordul cu statele membre din prima linie, prin care s-au interzis importurile de cereale ucrainene în intervalul 2 mai- 15 iunie.

„Votul (privind pachetul de 100 de milioane de euro n.red.) va avea loc la o dată ulterioară în cadrul unei reuniuni a Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole. În cazul în care măsura este aprobată de statele membre, Comisia o va adopta. Aceasta va fi apoi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare în ziua următoare publicării sale, astfel încât cele cinci state membre vizate să o poată pune în aplicare fără întârziere”, au explicat oficialii Comisiei.
Primul pachet de sprijin acordat UE fermierilor din statele învecinate cu Ucraina, în valoare de 56,3 milioane de euro, poate fi folosit deja. În România, banii vor ajunge la fermieri până în data de 30 septembrie 2023.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:32 - Traian Băsescu a mers să voteze pentru prezidențiale: „Sunt convins că românii vor ieși la vot și vor alege bine” / „Să știți că nu mă duc în Congo, doar am amenințat” (VIDEO)
11:03 - Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că, astăzi, nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea” (VIDEO)
10:52 - Un tânăr din Vâlcea a fost amendat și a rămas fără certificatul de înmatriculare al mașinii după ce și-a decorat autoturismul cu luminițe LED
10:45 - Un polițist de frontieră s-a împușcat în cap. Urma să efectueze paza la o secție de votare din Giurgiu
10:28 - Alegeri prezidențiale. Județele cu prezența cea mai mare la vot. Cine se află pe ultimele locuri
10:15 - Atac armat lângă ambasada Israelului din Amman: Trei polițiști răniți și atacator împușcat mortal
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)