Ce se întâmplă dacă trece de Parlament moțiunea PSD contra lui Vlad Voiculescu
Moțiunea depusă de PSD împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, este pusă în dezbatere astăzi de Camera Deputaților, iar votul urmează să se dea miercuri, în ședința plenului.
Ce reproșuri i se aduc lui Vlad Voiculesuc în moțiunea simplă, depusă săptămâna trecută
Social – democrații au depus o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, intitulată „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor” și semnată de 190 de membrii ai partidului.
„Acum, la două luni de la tragedia de la Piatra Neamț, când chiar dumneavoastră sunteți ministru al Sănătății, după o altă tragedie, de data aceasta în București, la Matei Balș, tragedie în care și-au pierdut viața 17 pacienți până acum, recunoașteți senin că nu ați făcut nimic din ceea ce chiar dumneavoastră susțineați că trebuie făcut URGENT. Dimpotrivă, ați procedat exact cum spuneați atunci că NU trebuie făcut! Ați așteptat să vedeți ce hârtie lipsește, ați scris pe Facebook și v-ați schimbat fotografia de profil! În loc să faceți, din prima zi în care ați ajuns în minister, tot posibilul pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple, le-ați comunicat sec românilor că le veți prezenta „un raport privind stadiul măsurilor luate după raportul din noiembrie 2020”. Un raport la un alt raport. Însă ce măsuri ați luat? Concret! Cele pe care chiar dumneavoastră i le cereați în noiembrie ministrului Tătaru? Sau nici una de fapt!? Așa cum de altfel chiar dumneavoastră susțineați public, urgența era alta. Nu vorbele. Nu hârtiile. Nu declarațiile politice. Ci un set de proceduri unitare la nivel național în privința evitării pericolelor legate de utilizarea oxigenului în toate spitalele COVID. Adică fapte. Simple. Concrete”, se arată în moțiunea simplă a social-democraților.
PSD îi mai reproșează ministrului Sănătății că nu a dezvoltat centre de recoltare pentru accesul ușor al cetățenilor la testare PCR sau cu teste rapide, că nu a stabilit procedura de testare a elevilor și profesorilor și că, în loc de cifre și repere clare, a oferit confuzie.
Social-democrații mai susțin că Vlad Voiculescu „trăiește, deci, în propria realitate, ruptă de cea stabilită de Grupul de Comunicare Strategică”.
„Este adevărat! Timpul scurs de la învestirea ministrului Vlad Voiculescu este scurt. Dar, în această lună și jumătate am văzut atât de multă incoerență, lipsă de profesionalism și de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani! Victime omenești, spitale în flăcări, haos în vaccinare, degringoladă în sistemul de sănătate publică și minciuni la testare și raportare! Și multă indiferență, indolență, aroganță și sfidare din partea celui care ar trebui să aibă drept principală grijă sănătatea și siguranța cetățenilor săi! Este deja mult prea mult! Acest ministru a devenit un adevărat pericol pentru sănătatea românilor! Și, de aceea, pentru toate motivele expuse astăzi, trebuie să votăm ca acest ministru să plece!”, se mai arată în moțiunea depusă de PSD împotriva lui Vlad Voiculescu.
Pentru a trece, moțiunea are nevoie de minimum 165 de voturi ”pentru”, în condițiile în care PSD are 110 membri în Cameră.
Ce se întâmplă dacă trece de Parlament moțiunea împotriva ministrului Sănătății
Spre deosebire de moțiunea de cenzură care duce la căderea Guvernului, moțiunea simplă are ca efect doar adresarea unui advertisment politic cu scopul de a remedia o situație eronată fără a creea de partea Guvernului obligația de a o respecta.
Mai exact, astfel de moțiuni nu produc efecte în sensul în care Guvernul ar fi obligat prin reprezentanții săi să facă o remaniere, astfel încât ministrul vizat de o astfel de moțiune să fie înlocuit.