Ce se întâmplă dacă prefectul Toni Greblă atacă în instanță regulamentul privind zonele protejate ale Bucureștiului. Nicușor Dan: „O să câștige niște speculatori, niște oameni care vor să facă investiții pe spații verzi” (VIDEO)

Ce se întâmplă dacă prefectul Toni Greblă atacă în instanță regulamentul privind zonele protejate ale Bucureștiului. Nicușor Dan: „O să câștige niște speculatori, niște oameni care vor să facă investiții pe spații verzi” (VIDEO)

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat duminică, într-o conferință de presă, că prefectul Bucureștiului, Toni Greblă, „intenţionează ca mâine, 6 februarie, să atace în instanţă reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a municipiului Bucureşti”, ceea ce înseamnă „liber la blocuri între case în întreaga zonă istorică”.

Cu planul expus public, Toni Greblă a fost nevoit să facă un pas în spate. El a anunțat că nu va ataca în instanță, deocamdată, regulamentul zonei istorice a Bucureștiului și că mai așteaptă documentele.

Luni, într-o intervenție în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV, Nicușor Dan a insistat că de pe urma unei asemenea mișcări nu vor avea de câștigat decât speculatorii imobiliari.

Nicușor Dan explică ce ar însemna ca Toni Greblă chiar să atace în instanță regulamentul zonei istorice a Bucureștiului

„O să câștige niște speculatori, bineînțeles. O să câștige niște oameni care vor să facă niște investiții pe spații verzi, cum e investiția din Modrogan, unde e grădina vilei Filipescu (în curtea PNL), teren vândut de RAAPPS în urmă cu 6 – 7 ani, cum sunt așa-zisele Grădini Versailles ale Bucureștiului, cum e spațiul verde din fața magazinului Cărturești de pe Magheru.

Pe de altă parte, pentru că dispare regimul de protecție, orice proprietar care are o casă care nu e monument, dar e valoroasă, că e în zonă istorică, poate să vină la primărie să ceară demolarea și dacă primarul nu i-o dă, poate să meargă în instanță să câștige pentru că respectiva casă nu mai are protecție”, a explicat Nicușor Dan, pentru B1 TV.

Subiectul urbanismului în București, discutat și cu ministrul Cseke Attila

Primarul general a precizat că a solicitat o întâlnire oficială pentru miercuri, la Primăria Capitalei, pe acest subiect. I-a invitat pe prefectul Toni Greblă, reprezentanți ai Universității de Arhitectură, cei care au făcut documentația, reprezentanți ai Ministerul Culturii, ai Ministerului Dezvoltării și de la Ordinul Arhitecților, „să discutăm profesionist situația”.

„Am avut o discuție, foarte interesant, la Ministerul Dezvoltării, în 21 decembrie, că toate zvonurile astea că ar fi nelegalități în documentația pe zonele protejate au ajuns la urechea dlui ministru Cseke Attila și dl ministru, foarte responsabil, că vorbim totuși de o obligația internațională pe care România și-a luat-o de a reglementa zona istorică, ne-a chemat pe toți și ne-a întrebat care e situația și am dat explicația foarte clar: a fost un contract, o serie de materiale pe care universitatea ni le-a livrat, ele au fost votate de Consiliul General numai că nu s-a întâmplat să se scaneze, că așa erau în anii aceia, să de ducă dintr-o parte în alta a administrațiilor din primărie”, a mai declarat Nicușor Dan, pentru B1 TV.

Primarul general a explicat, în aceeași emisiune, cum a devenit Toni Greblă brusc interesat de urbanismul și dezvoltarea în zona istorică a Capitalei.

Precizarea vine în contextul în care Toni Greblă a susținut că i-a cerut Primarului General, prin două adrese, să-i trimită copie certificată după PUZ-urile pe zonele protejate, însă n-a primit niciun răspuns. Greblă a afirmat că demersul său a fost motivat de „un zvon” că acestea nu ar fi fost adoptate în 2000, în Consiliul General, şi că nu ar exista în arhivele Primărie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`