Învestit inițial în noiembrie 2019 și reinstalat la jumătatea lui martie 2020, Guvernul Orban este amenințat politic din nou, în condițiile în care, luni, PSD a depus o moțiune de cenzură, iar Marcel Ciolacu a sugerat că social-democrații au de partea lor cel puțin 250 de deputați și senatori pentru a retrageîncrederea cu care PNL a fost girat de Parlament.
Moțiunea de cenzură a fost intitulată generic „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată” și cuprinde mai multe capitole – sub mesajul „Guvernul a pierdut controlul pandemiei” – printre care: „Chermezele PNL în vremea pandemiei”; „Distorsionarea datelor comunicate despre evoluția pandemiei”; „Testele puține au însemnat mai multe cazuri neidentificate, care au accelerat răspândirea pandemiei”; „Restricții contradictorii impuse cetățenilor români”; „Milițienii pandemiei au încălcat drepturile cetățenești”; „Co-vidul Legislativ”; „Devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei”; „Haosul din educație” și „Dezastrul bugetar”.
După primul caz confirmat în România, președintele Iohannis ne asigura că noul virus provoacă doar simptome ușoare ca într-o simplă răceală și certa presa că difuzează știri alarmiste despre gravitatea pandemiei. Acea „simplă răceală” s-a dovedit însă o criză sanitară fără precedent, o pandemie pe care oficialii guvernamentali au refuzat mult timp să o accepte, fiind mult mai preocupați de alegerile anticipate.
Au încălcat toate regulile pe care le-au impus cetățenilor! Au nesocotit toate recomandările epidemiologilor! S-au purtat ca și cum s-ar fi aflat deasupra legii și a coronavirusului! Au sfidat un întreg popor pe care l-au forțat să respecte reguli și restricții, pe care ei înșiși le-au călcat în picioare fără nicio jenă!
România a fost și este în continuare singura țară din lume în care datele despre pandemie sunt comunicate de către un grup anonim, de către pompos-numitul Grup de Comunicare Strategică! Nu știm oficial cine face parte din acest grup! Nu știm oficial cine coordonează acest grup!
Testarea în masă putea salva vieți. Nimeni nu pune la îndoială acest lucru. Există în consens general în comunitatea medicală din întreaga lume.Din acest motiv, PSD a cerut insistent Guvernului Orban 2 să treacă la testarea extinsă a celor suspecți, nu doar a celor cu simptome grave. Guvernul Orban 2 a refuzat și am ajuns rapid la transmitere comunitară și la aproape 1.500 de cazuri noi pe zi.
O altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2, a fost seria nesfârșită de decizii și măsuri contradictorii.La început au fost contradicțiile dintre Ordonanțele militare din starea de urgență. Ceea ce se reglementa într-o ordonanță se anula în ordonanța următoare, pentru ca apoi peste încă două sau trei ordonanțe să se revină la reglementarea inițială. Românii nu mai puteau ține pasul cu schimbările diametral opuse de la o zi la alta.
Guvernul Orban a încercat să controleze pandemia într-un mod arogant, folosind aproape exclusiv mijloacele coercitive, milițienești: amenințări, carantină forțată, amenzi uriașe, interdicții dure, restricții nemăsurate și exprimări răstite, jignitoare la adresa populației.
Guvernul Orban 2 a fost incapabil să pună la punct o legislație coerentă pentru combaterea pandemiei.Scopul principal al reglementărilor făcute de guvernanți în pandemie a fost de a-și crea un cadrul legal care să le permită să fure din banii publici și să își pună pilele, rudele și politrucii în funcțiile publice, inclusiv la conducerea spitalelor. Parlamentul a împiedicat acest lucru!
Au fost 6 luni irosite de Iohannis și Orban. 6 luni în care pomposul proiect „România Educată” al președintelui Iohannis a devenit o glumă foarte proastă.În cele 6 luni de pandemie, nu s-a cumpărat nicio tabletă pentru elevi, niciun laptop pentru profesori. Nici măcar un singur metru pătrat nu a fost adăugat la spațiile de învățământ deja existente. Nu s-a luat nicio măsură concretă pentru deschiderea anului școlar. Nu există niciun ghid, niciun îndrumar de la guvern pentru autoritățile locale, cărora însă li se cere cu multă aroganță și impertinență să rezolve problemele la nivel local. Nu s-a dat 1 leu de la buget autorităților locale pentru a amenaja spațiile de învățământ în condiții de siguranță pentru elevi. Bugetul pentru educație a scăzut, pentru că, așa cum spunea Fantasticul Cîțu, Sănătatea și Educația nu sunt priorități pentru Guvernul PNL.
Guvernul Orban a fost învestit în premieră în 14 noiembrie 2019, când Parlamentul îi dădea un vot de încredere pe fondul moțiunii de cenzură prin care a fost îndepărtat cabinetul condus de Viorica Dăncilă.
Cu toate acestea, Guvernul Orban avea să fie demis în bloc în 5 februarie, când nu reușea să treacă de testul Parlamentului, care a adoptat o moțiune de cenzură împotriva sa în replică la asumarea răspunderii guvernamentale pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Prin votul lor, deputații și senatorii au respins automat și propunerea legislativă de la baza demersului.
Ludovic Orban și miniștrii săi au continuat să asigure interimatul funcțiilor. Învestit de Constituție cu rolul de a nominaliza un nou premier, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîțu, la acel moment ministru interimar al Finanțelor, pentru formarea viitorului guvern. Chiar și așa, el își depunea mandatul de premier desemnat, iar același Ludovic Orban avea să contureze echipa de miniștri de la Palatul Victoria.
„Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemnatPreședintelui României.Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile.
Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru.Decizia Președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi”, anunța Florin Cîțu.
În cele din urmă, în 14 martie 2020, Guvernul Orban era reînvestit prin votul Parlamentului.