EXCLUSIV ONLINE // Recent, în spațiul public au fost lansate mai multe opinii care sugerau că, în cazul unei conjuncturi favorabile, un candidat la alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului ar putea chiar câștiga alegerile din primul tur de scrutin.
Însă modul în care este redactata legislaţia electorală română face practic imposibilă câştigarea alegerilor prezidenţiale din primul tur, de către orice candidat.
Astfel, art. 3 din Legea Nr. 370 din 20 septembrie 2004 pentru alegerea Preşedintelui României, un candidat poate câştiga alegerile din primul tur dacă obţine „majoritatea” de voturi.
„(3) Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente”, se arată în lege.
Potrivit datelor oferite de Autoritatea Electorală Permanentă, România are un număr total de 18,902,684 de cetăţeni cu drept de vot.
Asta ar însemna că, pentru a câştiga alegerile din primul tur, un candidat ar trebui să obţină cel puţin 9,451,342 + 1 din voturi.
Ceea ce este puţin probabil să se întâmple din cauza faptului că în primul tur voturile se împart la mai mult de doi candidaţi, din cauza faptului că, de regulă, prezenta la vot este mai mică în primul tur, dar şi din cauza faptului că gradul de interes pentru alegeri a scăzut din 1990 încoace.
Istoricul prezenţei la vot, în primul tur, la alegerile prezidenţiale din România din intervalul 1990-2014, potrivit istoricului oferitde Autoritatea Electorală Permanentă