Ce restricții ar putea fi introduse din 1 august. Precizările premierului Ludovic Orban, înainte de ședința CNSU de marți (VIDEO)

Ce restricții ar putea fi introduse din 1 august. Precizările premierului Ludovic Orban, înainte de ședința CNSU de marți (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

ComitetulNaţional pentru Situaţii de Urgenţă se reunește, marți, pentru a analiza noile propuneri de măsuri privind prevenirea și limitarea epidemiei de coronavirus din țară, iar premierul Ludovic Orban a fost întrebat dacă ar putea fi introduse noi restricții de la 1 august. În replică, ela explicat că singurele discuții sunt legate de limitarea programului la cluburi și terase din zone unde gradul de răspândire a COVID-19 este mai mare. Mai mult, spune el, autoritățile dezbat și posibilitatea de a introduce obligația de a purta mască în spații deschise aglomerate, dar că decizia va fi luată de către comitetele județene pentru situații de urgență, „anlizând foarte bine situația locală, iar măsura va fi numai pe anumite interval orare în care există aglomerație și numai pentru anumite tipuri de activități”.

Ce restricții ar putea fi introduse din 1 august. Precizările premierului Ludovic Orban, înainte de ședința CNSU de marți

„Singurele discuții sunt legate de limitarea programului la cluburi și la terase, dar numai în anumite zone unde e gradul de răspândire mai mare, deci nu la nivel național, este vorba de măsuri un pic mai clare legate de plaje, pentru că și pe plaje există un risc epidemiologic mare, iar acolo propunerea este să se elimine excepția legată de persoanele aparținând unei familii, să fie regula de distanțare aplicată tuturor, cu excepția copiilor. De asemenea, e discuția legată de posibilitatea introducerii obligativității purtării măștilor în spații deschide aglomerate”, a afirmat prim-ministrul.

Referitor la extinderea obligativității de purtare a măștii, premierul Ludovic Orban a subliniat că decizia le va reveni autorităților locale: „Știți că am avut, ieri, ședința cu ministrul Sănătății, ministrul de Interne, domnul secretar de stat Arafat și alți specialiști. Deja există o propunere formulată din partea specialiștilor din cadrul consiliului de suport tehnico-științific să nu decidem noi la nivel național, ci să lăsăm, să împuternicim, să dăm posibilitatea, pârghia, către comitetele județene pentru situații de urgență, să decidă, pentru că ei cunosc mai bine situația. Știm foarte clar că este vorba de anumite tipuri de activități. De exemplu, pe faleză, ni s-a semnalat din zona Galațiului, din zona Brăila, este o asemenea aglomerație, interacțiunea dintre oameni e foarte apropiată și că singura soluție de a reduce riscul epidemiologic este purtarea măștii. Sunt piețe, sunt târguri unde, de asemenea, există o interacțiune foarte apropiată. Inclusiv unde se așteaptă. Vă dau un exemplu, la fabrici, unde se transportă oamenii și așteaptă mijloacele de transport, și acolo e posibil să impunem obligația. Decizia o vor lua comitetele județene pentru situații de urgență, analizând foarte bine situația locală, iar măsura va fi numai pe anumite intervale orare în care există aglomerație și numai pentru anumite tipuri de activități, (…) care presupun un risc epidemiologic din cauza numărului mare de persoane și a apropierii care nu poate fi evitată în situațiile respective”.

„Obiectivul nostru este să nu ajugem la 2.000 de cazuri pe zi, obiectivul nostru este să limităm răspândirea virusului, să reducem numărul de cazuri zilnice, iar în direcția această acționăm prin toate pârghiile legale pe care le avem la dispoziție, de la evaluarea zonelor de risc și luarea de măsuri, cum sunt și carantinări zonale, astfel de decizii legate de spațiile unde există risc epidemiologic crescut chiar dacă spațiile sunt în aer liber. De asemenea, măsura de intensificare a controalelor, pentru că realitatea este că, ca să îi protejăm pe cei care respectă regulile, trebuie cumva să îi sancționăm pe cei care nu respectă regulile. Implicarea tuturor entităților, de la primari, manageri de companii, conducători de instituții publice, capi ai Bisericii, în asigurarea respectării acestor reguli este fundamentală. Fac același apel către oameni. Până la urmă depinde de fiecare dintre noi”, a mai spus demnitarul liberal.

Peste 1.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19 la fiecare 24 de ore, în ultimele șase zile

România vine după șase zile consecutive, în care au fost confirmate peste 1.000 de cazuri noi de COVID-19 la fiecare 24 de ore, iar bilanțul general a ajuns la45.902 de îmbolnăviri depistate și 2.206 decese legate coronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`