Ce probleme majore a mai lăsat Bode la Interne: România nu îndeplinește criterii minime de combatere a traficului de persoane, constată Departamentul de Stat al SUA. Recomandările făcute
România nu îndeplineşte criteriile minime de combatere a traficului de persoane, susține Departamentul de Stat al SUA în raportul pe 2023 privind traficul uman. Prin urmare, țara noastră rămâne, pentru al cincilea an la rând, pe lista de supraveghere de nivel 2 (”Tier 2”), informează Curs de Guvernare.
România este sursă principală pentru victimele traficului sexual și ale traficului de forță de muncă în Europa, constată Departamentul de Stat al SUA, completând lista eșecurilor majore ale mandatului recent încheiat al lui Lucian Bode (PNL) la Ministerul de Interne.
Departamentul de Stat vorbește despre plusurile și minusurile înregistrate de România în procesul de combatere a traficului de persoane și formulează o serie de recomandări.
Ce spune Departamentul de Stat al SUA despre combaterea traficului de persoane în România
Raportul constată câteva progrese, de exemplu înfiinţarea de posturi de anchetatori financiari în întreaga ţară, înființarea unei unități speciale în cadrul DIICOT, darea în folosinţă a 42 de săli de audiere privată a copiilor victime ale traficului de persoane şi formarea de poliţişti care să interacţioneze cu victimele copii.
În schimb, remarcă Departamentul de Stat, România nu a îndeplinit criterii minime în mai multe domenii-cheie. De exemplu, „autorităţile române au anchetat, urmărit penal şi condamnat semnificativ mai puţini traficanţi” de persoane și Guvernul român „nu a asigurat o finanţare suficientă ONG-urilor în vederea unor servicii de asistenţă şi protecţie, lăsând majoritatea victimelor fără servicii şi expuse riscului de a fi din nou victime ale traficului de persoane”.
Americanii mai reproșează faptul că „modificări legislative au împiedicat urmărirea penală şi au condus la impunitatea unor oficiali complici în infracţiuni de trafic de persoane” și că nu sunt anchetate cazurile de trafic de persoane din casele de copii sau centrele de plasament.
Recomandările Departamentului de Stat al SUA pentru Guvernul român în ce privește combaterea traficului de persoane:
- „Anchetarea şi urmărirea penală viguroase ale infracţiunilor traficului de persoane şi pedepsirea adecvată a traficanţilor condamnaţi, inclusiv a oficialilor complici şi a traficanţilor de forţă de muncă, cu pedepse semnificative cu închisoarea”
- Asigurarea că cei suspecţii de trafic de persoane nu se foloseasc de prescrierea faptei, subminând astfel ”semnificativ” eforturile autorităilor.
- Victimele trebuie să primească asistenţă – inclusiv asistenţă medicală şi consiliere psihologică, dar şi consiliere juridică, pentru a-şi înţelege drepturile şi a ”naviga” în sistemul de asistenţă
- ”Identificarea proactivă a eventualelor victime” din rândul populaţiilor vulnerabile
- Susţinere financiare pentru ONG-urilor care oferă servicii victimelor
- Suplimentarea numărului poliţiştilor însărcinaţi cu anchetarea traficului de persoane, sporirea eforturilor de implementare a legislaţiei privind munca minorilor
- Sancţionarea ”penală” a agenţiilor de recrutare de forţă de muncă, din cauza unor practici prin care contribuie la traficul de persoane – de exemplu perceperea unor ”taxe de recrutare”
- Acordarea de consiliere juridică ”competentă” şi protecţie în instanţe pentru victime
- Inspectorii în muncă să dețină autoritatea legală de a efectua inspecţii neanunţate pe toate şantierele.
- Lărgirea eforturilor de formare a anchetatorilor, procurorilor şi judecătorilor implicaţi în dosare de trafic de persoane.
Încă un eșec major în mandatul de ministru al lui Bode
Departamentul de Stat al SUA scoate astfel în evidență un alt eșec major al mandatului lui Bode la Interne. El nu mai e ministru în noul Guvern Ciolacu, dar liberalii s-au îngrijit ca acesta tot să aibă o funcție, așa că va fi viepreședinte la Camera Deputaților.
Cu un MAI aflat sub conducerea lui Lucian Bode, România a rămas o țară sursă principală pentru victimele traficului sexual și ale traficului de forță de muncă în Europa. Marea majoritate a victimelor identificate sunt femei victime ale traficului sexual exploatate în România și în alte țări europene, inclusiv în Austria, Irlanda, Italia, Spania și Regatul Unit.
Departamentului de Stat al SUA a mai reproșat că Guvernul a redus eforturile de aplicare a legii, iar instanțele au schimbat metoda de calculare a termenului de prescripție, ceea ce a dus la nepedepsirea inculpaților.
În plus, americanii au consemnat o posibilă complicitate oficială în infracțiunile de trafic de persoane în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări: „Autoritățile nu au investigat acuzațiile privind traficul de forță de muncă ca parte a unui aranjament de protejare a angajatorilor români care nu dispuneau de forță de muncă calificată la nivel național”.