Ce măsuri a luat Guvernul până acum în sprijinul comunităților afectate de inundații. Explicațiile lui Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării (VIDEO)

Publicat: 16 09. 2024, 20:31
Sursa foto: Facebook - Adrian Veștea

Adrian Veștea (PNL), ministrul Dezvoltării, a vorbit luni, pentru B1 TV, despre ajutoarele pe care le vor primi autoritățile din zonele afectate de inundații, astfel încât să fie reconstruit tot ce a fost distrus de viituri.

Acesta precizat că deocamdată nu se pot face estimări privind pagubele: „așteptăm să se retragă apele”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Alex Vlădescu.

Ministrul Dezvoltării, despre reacția autorităților centrale la inundațiile din Galați și Vaslui

„Imediat după retragerea apelor vor exista lucrări în primă urgență, care se vor derula prin Compania Națională de Investiții. De altfel, acest subprogram, lucrări în primă urgență, se adresează tuturor situațiilor neprevăzute. Avem posibilitatea de a lucra în regim de urgență pe anumite tronsoane, drumuri, reabilitare de școli, grădinițe, alte instituții.

De asemenea, avem posibilitatea de a ne implica prin Agenția Națională de Locuințe, și a existat acest lucru și în trecut, de a pune la dispoziție materiale sau de a începe prin Agenție reabilitarea unor clădiri care azi sunt în stadiu de degradare foarte avansat”, a declarat ministrul Dezvoltării.

Ce înseamnă decretarea stării de alertă în zonele afectate de inundații

Întrebat ce înseamnă decretarea stării de alertă anunțată azi de premierul Marcel Ciolacu, Veștea a răspuns: „Există posibilitatea de a începe proceduri de achiziție directă atât pentru bunuri de urgență, alimente, lucruri necesare pentru adăpostirea persoanelor, cât și posibilitatea de a începe pregătirea unor documentații pentru reabilitarea infrastructurii distruse, fără să mai aștepți avizele necesare. Poți începe proceduri de achiziții simplificate și când se retrag apele, să începi lucrările în primă urgență”.

„Azi am pregătit toate documentațiile necesare pentru a veni cu bani în regim de urgență către toate familiile care au fost afectate de aceste viituri. Încercăm și, sigur, din pozițiile pe care le avem intervenim pentru a sprijini aceste situații critice. (…)

Am avut discuții cu președintele Ciucă și cu dl premier Ciolacu despre găsirea unor sume de bani din Fondul de rezervă bugetară care să vină în sprijinul autorităților locale afectate. Aceste alocări le vom face în perioada următoare în funcție de necesitățile acestor comunități. Va exista o evaluare a tuturor aspectelor care trebuie reabilitate. Unele vor fi în sarcina autorităților locale, altele în sarcina autorităților județene, dar fiecare, de la nivelul Guvernului, (…) vor primi sumele necesare”, a mai declarat ministrul Adrian Veștea.