PSD a depus în Parlament, miercurea trecută, o moțiune simplă, împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Intitulată „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor”, ea a fost semnată de 190 de deputați social – democrați.
În moțiune, deputații PSD cer demisia ministrului Vlad Voiculescu, motivând prin faptul că de la învestirea lui nu au văzut „atât de multă incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani”.
Camera Deputaților sau Senatul poate adopta o moțiune simplă, prin care să își poată face cunoscută poziția cu o privire la o problemă de politică internă sau externă, sau cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări.
Pentru a iniția o astfel de moțiune, este nevoie de 50 de deputați.
Președintele Camerei nu va lua în considerare moțiunile care nu îndeplinesc aceste cerințe și nici pe cele care vizează finalități specifice moțiunii de cenzură. Pâna la încheierea dezbaterii unei moțiuni un deputat care a semnat-o nu mai poate semna alte moțiuni în aceeași problema.
Moțiunile trebuie să fie motivate și se depun la președintele Camerei în cursul ședințelor publice. După primirea moțiunii președintele Camerei o comunica de îndata Guvernului și o aduce la cunoștință Camerei, după care dispune afișarea ei la sediul Camerei Deputaților.
Președintele Camerei stabilește dată dezbaterii moțiunii, care nu poate depăși 6 zile de la înregistrarea acesteia, înstiintând Guvernul în acest sens. Moțiunile privind probleme de politică externă se supun dezbaterii numai însotite de avizul Comisiei pentru politică externă și cu consultarea Ministerului Afacerilor Externe. Dezbaterea moțiunii se face cu respectarea dispozițiilor privind desfășurarea ședințelor din Regulamentul Camerei Deputaților și se aprobă cu votul majorității deputaților prezenți. După începerea discutării moțiunii deputații nu își pot retrage adeziunea la moțiune, dezbaterea urmând a se încheia prin supunerea la vot a moțiunii de către președintele Camerei. La moțiunile prezentate nu pot fi propuse amendamente, se arată pe site-ul Camerei Deputaților.
Spre deosebire de moțiunea simplă, prin moțiune de cenzură, Camera Deputaților și Senatul pot retrage încredere Guvernului, pentru care este necesar votul majoritar al deputaților și senatorilor.
Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțîn o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunica Guvernului la dată depunerii. Moțiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la dată când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere, după cum se arată în Constituția României, articolul 113.
Dacă moțiunea de cenzură a fost respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură, cu excepția cazului în care Guvernul își angajează răspunderea potrivit articolului 114 din Constituția României.
Social – democrații motivează moțiunea simplă susținând că de la învestirea în funcție a lui Vlad Voiculescu nu au mai văzut „atât de multă incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani”.
„Victime omeneşti, spitale în flăcări, haos în vaccinare, degringoladă în sistemul de sănătate publică şi minciuni la testare şi raportare! Şi multă indiferenţă, indolenţă, aroganţă şi sfidare din partea celui care ar trebui să aibă drept principală grijă sănătatea şi siguranţa cetăţenilor săi! (…) Este deja mult prea mult! Acest ministru a devenit un adevărat pericol pentru sănătatea românilor”, se arată în moțiunea depusă de social – democrați, potrivit sursei citate.
Totodată,PSDîi mai reproșează ministrului Sănătății că nu a dezvoltat centre de recoltare pentru accesul ușor al cetățenilor la testare PCR sau cu teste rapide, că nu a stabilit procedura de testare a elevilor și profesorilor și că, în loc de cifre și repere clare, a oferit confuzie.
„Este adevărat! Timpul scurs de la învestirea ministrului Vlad Voiculescu este scurt. Dar, în această lună și jumătate am văzut atât de multă incoerență, lipsă de profesionalism și de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani! Victime omenești, spitale în flăcări, haos în vaccinare, degringoladă în sistemul de sănătate publică și minciuni la testare și raportare! Și multă indiferență, indolență, aroganță și sfidare din partea celui care ar trebui să aibă drept principală grijă sănătatea și siguranța cetățenilor săi! Este deja mult prea mult! Acest ministru a devenit un adevărat pericol pentru sănătatea românilor! Și, de aceea, pentru toate motivele expuse astăzi, trebuie să votăm ca acest ministru să plece!”, se mai menționează în moțiunea simplă.