Ce a descoperit ministrul Mediului pe Insula Belina. Ce se va întâmpla cu construcțiile ilegale
Ludovic Orban, premierul României, a anunțat în ședința de Guvern din 21 mai că au fost demarate formalitățile pentru ca Insula Belina să revină în administrarea statului român, printr-o preluare „curată”, fără contractele cu TelDrum, „după o lungă perioadă în care au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD și ai lui Dragnea”. Totuși, în acest context, multă lume se întreabă ce se va întâmpla cu construcțiile ilegale, iar Costel Alexe, ministrul Mediului, a făcut deja o serie de precizări în acest sens, explicând că imobilele ar putea fi dărâmate dacă nu corespund reglementărilor în vigoare.
Costel Alexe, ministrul Mediului, despre construcțiile ilegale de pe Insula Belina
El a fost întrebat, luni seară, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, care este soarta zonei Belina după decizia Guvernului Orban de a o readuce în administrarea statului român, la capătul a șapte în ani în care a fost sub cârma Consiliului Județean Teleorman, iar de acolo concesionată către societatea TelDrum. În replică, Costel Alexe a afirmat: „Important este că astăzi, după doi ani de tergiversări, preluarea insulei Belina și a brațului Pavel de către satul român este aproape finalizată. Este o reparație morală pe care astfel statul român și Guvernul au reușit să o realizeze. Acest întreg proces a fost întârziat nepermis de mult. Acum suntem în stadiul în care vineri a fost depus la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Teleorman cererea de radiere a sarcinilor pe care le au administratorii asupra acelui bun imobil, iar în urma unei analize pe care o vom face cu colegii de la Apele Române, vom hotărî care va fi destinația viitoare a acestei zone.
Referitor la toate acele construcții, acele clădiri vor fi inspectate tehnic și bunurile vor fi inventariate. În urma analizei și studiilor pe care o să le facem, vom decide, la nivel de Minister, care va fi destinația, pentru că patrimoniul de acolo are o valoare ridicată mai ales din punct de vedere turistic. Este o zonă superbă a României și vreau să cred că românii se vor bucura de ea”.
Anterior, într-o intervenție la Digi 24, demnitarul era și mai categoric:„Mâine (n.r. – luni) voi ajunge în județul Teleorman și voi face o vizită și la Belina. Tot ce este ilegal acolo și nu corespunde reglementării și legislației de mediu în vigoare va fi dărâmat. Nu ne permitem ca în arii protejate sau pe bunurile ANAR să avem astfel de construcții care să nu aibă niciun fel de organizare”.
Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrarea statului român
Insula Belina, considerată cândva una dintre zonele de recreere preferate de Liviu Dragnea, a revenit în atenția presei în 21 mai, când premierul Ludovic Orban a anunțat că atât acest obiectiv turistic, cât și Brațul Pavel vor reveni în administrarea statului român, precum și că au fost începute demersurile legale în acest sens.
„Oh, Belina. Am o veste bună să vă dau. După o lungă perioadă în careInsula Belinași Brațul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD și ai lui Dragnea, astăziInsula Belinava reveni în administrarea statului. Astăzi se semnează procesul verbal de preluare de către Apele Române a Insulei Belina și a Brațului Pavel, iar preluarea – de aceea a și apărut o întârziere față de planul pe care l-am avut – se va face fără contractele pe care le încheiase consiliul județean, adică beneficiarul, știți foarte bine, TelDrum. Practic, preluarea va fi curată. Sigur, după trebuie văzut tot ce s-a construit în mod ilegal, înInsula Belina, și trebuie dispuse toate măsurile necesare. Aici, Ministerul Mediului va trebui să vină cu o hotărâre de Guvern, în care să reglementăm toate aspectele legate de modul de administrare a Insulei Belina și a Brațului Pavel”, a afirmat primul-ministru.
Insula Belina, subiect de dosar de penal. Ce a spus un pilot despre Dragnea, în cadrul audierilor
Procurorii susțin că părți din Insula Belina și Brațul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului, în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, în 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice. La câteva zile distanță, proprietățile, care au suprafețe de278,78 de hectare şi 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal firmei Tel Drum, iar pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale. Atât Insula Belina, cât și Brațul Pavelsunt situate în albia minoră a Dunării, deci fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, motiv pentru carenu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege, explică anchetatorii.
Un pilot declara, în timpul audierilor din dosar, căl-a dus de mai multe ori peLiviu Dragneala Belina, cuun elicopter, în baza unui contract ale cărui costuri erau suportate de PSD. Reamintim că, între timp, fostul președinte al Camerei Deputaților a fost trimis la închisoare într-o altă speță, cea privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman, în care a și fost, recent, protagonistul unui nou recurs.
„L-am transportat de mai multe ori pe domnul Dragnea pe insula Belina. Nu ştiu dacă este insulă din punct de vedere geografic, dar aşa o identificam. Imediat după ce aterizam pe insula Belina, îl lăsam pe domnul Dragnea şi plecam. (…) Serviciile de transport au fost încheiate în baza unui contract semnat între Cobrex Trans şiPSD”,a declarat Constantin Apăvăloaie, administrator al firmei de transport aviatic Cobrex Trans din Braşov, conform Agerpres.