CCR: Statutul magistraţilor, constituțional. Toate cele trei legi ale Justiţiei vor intra în vigoarea

Publicat: 25 09. 2018, 12:32

Curtea Constituţională a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la modificările aduse de PSD-ALDE Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Șeful statului atacase la CCR toate cele trei legi ale Justiției, în formele trecute prin Parlamentde coaliția PSD-ALDE. CCR a susținut, însă, demersul Puterii, iar președintele Iohannis a epuizat toate căile de atac, așa că toate cele trei legi intră în vigoare.

În sesizarea trimisă CCR, Klaus Iohannis susținuse că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor contravine normelor şi principiilor constituţionale. Mai mult, legea a fost aprobată în cadrul unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaţilor neconstituţional întrunită, iar, la momentul convocării forului, iniţiativa legislativă nu putea fi înscrisă pe ordinea de zi, a mai acuzat președintele.

Iohannis a atacat la CCR mai multe articole referitoare la cazurile de eliberare din funcţie a judecătorilor şi procurorilor, unele prevederi legate de rolul CSM, dispoziţii privind auditorul de justiţie, prevederi referitoare la criteriile de repartizare a judecătorilor şi procurorilor stagiari și a contestat eliminarea concursului constând în proba scrisă pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.