Președintele Traian Băsescu a făcut, luni, o sesizare către Curtea Constituțională, pentru a afla punctul de vedere al acesteia despre cine trebuie să reprezinte România la întâlnirea Consiliului European de pe data de 28 iunie. În replică, premierul Victor Ponta susţine că judecătorii CCR nu pot soluţiona conflictul.
Judecătorii de la CCR nu au avut până acum nicio reacție oficială, dar președintele insituției a confirmat informaţia. Dezbaterea pe această sesizare va avea loc săptămâna aceasta, miercuri, 27 iunie.
După anunţul privind sesizarea depusă de preşedinte, premierul Victor Ponta a declarat, pentru Mediafax, că diferendul reclamat de preşedintele Băsescu la Curtea Constituţională este între Preşedinţie şi Parlament. Astfel, susţine Ponta, judecătorii CCR nu pot decât să constate existenţa unui conflict, care nu poate fi soluţionat decât prin modificarea Constituţiei.
„Sunt surprins pentru că Administraţia Prezidenţială tocmai declarase că nu are niciun conflict cu Guvernul şi acum aflu că a cerut constatarea unui conflict între preşedinte şi guvern. În al doilea rând, preşedintele nu cu Guvernul trebuia să ceară conflictul, ci cu Parlamentul; Parlamentul este cel care a adoptat o Declaraţie politică referitoare la reprezentarea la Consiliul European, Guvernul nu a făcut nimic în acest sens, ci doar a propus Parlamentului, deci conflictul preşedintelui este cu Parlamentul, nu cu mine”, a spus Ponta, pentru sursa precizată.
„Nu Curtea poate spune cine are dreptate, acel conflict trebuie soluţionat prin modificarea Legii Constituţionale”, a mai spus primul ministru.
Traian Băsescu i-a trimis premierului Victor Ponta o scrisoare miercuri, în care îi atrage atenția că participarea la CE fără a avea mandat din partea președintelui este echivalent cu însușiriea unei atribuții constituționale a sa.
Vă atrag atenția asupra faptului că absența unei aprobări exprese din partea președintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a primului-ministru în calitate de reprezentant al statului român va echivala din punct de vedere juridic cu o însușire a unei atribuții consistituționale a președintelui României de către prim-ministru, se arată în textul scrisorii, conform Mediafax.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean și-a exprimat deja punctul de vedere pe marginea acestui subiect, el spunând pe 17 mai că la Consiliul European ar trebuie să meargă președintele Traian Băsescu. Pe de altă parte, plenul Parlamentului a decis, pe 12 iunie, ca premierul să fie cel care reprezintă țara la întâlnire.