CCR a decis: Secția care o anchetează pe Kovesi e constituțională

Publicat: 13 03. 2019, 14:28
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională a decis, cu majoritate de voturi, că Ordonanța de Urgență privind operaționalizarea Secției speciale de investigare a magistraților e Constituțională.

Ordonanța de Urgență fusese adoptată și de Parlament, iar PNL și USR au atacat legea la CCR, în decembrie 2018.

Apariția acestei Secții speciale a stârnit o revoltă fără precedent în rândul magistraților. Aceștia nu au fost consultați înainte de adoptarea OUG. De altfel, ei nu înțeleg niciurgența adoptării unui astfel de act, nici de ce trebuie să existe o astfel de Secție.

Secția specială, condusă de Gheorghe Stan, a devenit ținta criticilor și după ce a început anchetarea Laurei Codruța Kovesi, fix când aceasta are mari șanse să devină procuror-șef european, în baza unei plângeri formulate de fugarul Sebastian Ghiță. Mai mult, Kovesi s-a trezit cu un aldoilea dosar, fiind acuzată că a făcut parte, în cadrul DNA, dintr-un grup infracțional organizat, alături de Mircea Negulescu și Lucian Onea. De anchetele ce o vizează pe Kovesi se ocupă chiar Adina Florea, pe care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a propus-o pentru a conduce DNA.