CCR poate anula OUG de modificare a Legii referendumului, dar şi OUG prin care s-au restrâns atribuţiile Curţii
Curtea Constituțională ar putea anula, legal, două dintre deciziile luate în ultimele zile de Guvernul Ponta: OUG prin care atribuțiile CCR au fost restrânse și OUG prin care s-a modificat Legea referendumului, arată România Liberă.
Prin două decizii date chiar de CCR, în 2011, conținutul unui text de lege declarat neconstituțional, copiat în alt act normativ (inclusiv OUG), atrage dupa sine extinderea controlului Curții și asupra ultimului act și declararea acestuia ca neconstituțional.
„S-a stabilit competenţa Curţii Constituţionale de a-şi extinde controlul cu privire la textul care a preluat soluţia legislativă criticată în condiţiile în care a analizat şi a constatat neconstituţionalitatea textului legal abrogat cu care a fost sesizată” arată decizia din decembrie 2011.
De asemenea, ”decizia nr. 766 din 15 iunie 2011 a CCR obligă Curtea, în calitate de garant al supremaţiei Constituţiei, la o atitudine activă, în sensul eliminării dispoziţiei constatate ca fiind neconstituţională şi din actele normative succesive care au intervenit ulterior, indiferent dacă acestea sunt sau nu în vigoare la momentul soluţionării excepţiei„.
Cele două decizii pot fi aplicate pentru anularea, ca neconstituţională, a Legii referendumului dar și a ordonanţei care interzice Curţii Constituţionale să verifice constituţionalitatea hotărârilor Parlamentului.
CCR s-a pronunţă asupra neconstituţionaliţii proiectului de lege de modificare a referendumului adoptat de Camera Deputatilor şi apoi retras pentru a se emite ordonanţa. CCR ȋşi poate extinde controlul de constituționalitate si asupra ordonanţei deoarece aceasta are acelaşi conţinut neconstituţional (poate lua ȋn discuţie proiectul de lege a referendumului adoptat in Camera Deputatilor , chiar dacă USL a renunţat la el).
În cazul OUG care restrânge atribuțiile Curții, a existat inițial o hotărâre a Senatului de restrângere a atribuţiilor CCR ( care a fost atacată la Curtea Constituţională de PDL); a urmat retragerea şi ȋnlocuirea hotărârii cu o ordonanţă de urgenţă cu acelaşi text normativ , ce putea fi atacată doar de Avocatul Poporului. Numai că proiectul de hotărâre a fost atacat la Curtea Constituţională, şi odata cu declararea lui ca neconstituţional, devine neconstitutională şi ordonanţa de urgenţa ( ȋn care s-a copiat conţinutul hotârârii), tot ȋn baza celor două decizii de extindere a controlului Curţii, prezentate mai sus.
În plus, Curtea va lua ȋn discuţie şi faptul că o ordonanţa nu poate modifica o lege care asigură funcţionarea unei instituţii constituţionale.