Judecătorii Curții Constituționale au anunțat, miercuri, că Parlamentul a ignorat articole de lege atunci când a decis suspendarea din funcție a președintelui Traian Băsescu, arată Hotnews.
În motivarea judecătorilor, privind decizia de constituționalitate a procedurii de suspendare, se arată că Parlamentul nu a ținut cont de articolul 95 alineatul 1 din Constituție, care se referă la săvârșirea unor fapte grave de către șeful statului.
„În data de 6 iulie, Parlamentul a dispus suspendarea din funcție a președintelui, ignorând cu bună știință una din condițiile esențiale prevăzute de art. 95 alin.(1), respectiv săvârșirea unor fapte grave prin care președintele României să încalce prevederile Constituției„, arată CCR.
Mai mult, Curtea susține că decizia de suspendare a președintelui este la latitudinea Parlamentului, chit că acesta a comis sau nu a comis acte prevăzute de articolul 95 alineatul 1, din moment ce Constituția nu oferă o definiție a noțiunii de fapte grave.
„Aceste prevederi constituționale sunt de natură a releva responsabilitatile președintelui în respectarea Constituției, reglementând, totodată, o procedură care scoate în evidență o modalitate directă de control a Parlamentului asupra sa. Astfel, textul constituțional sus citat stabilind că, pentru a putea fi suspendat, președintele trebuie să săvârșească fapte grave de încălcare a Constituției, lasă la latitudinea Parlamentului suspendarea sau nu a acestuia, chiar și în situația în care a săvârșit astfel de fapte. (…) Este adevărat, însă, că Legea fundamentală nu definește noțiunea de fapte grave„, arată judecătorii.
Motivarea CCR se referă la plângerea înaintată de Traian Băsescu privind un conflict juridic între Parlament și președinte, cerere respinsă de Curte.