Parlamentul este obligat să reia procedura de revizuire a modificărilor aduse Codului Penal, susține Curtea Constituțională în motivarea deciziei privind neconstituționalitatea modificărilor aduse acestui Cod.
„Parlamentului îi revine în continuare obligaţia să reexamineze legea supusă controlului, iar, în cadrul acestei proceduri, să se conformeze celor statuate atât prin prezenta decizie, cât şi prin deciziile anterioare la care Curtea Constituţională a făcut trimitere”, se arată în motivarea CCR.
Judecătorii constituționali au mai precizat că parlamentarii pot aduce modificări și prevederilor care nu au făcut obiectul deciziei Curții, condiția fiind ca acestea să fie în strânsă legătură cu textele neconstituționale: „Pe de altă parte, pentru a asigura caracterul unitar al reglementării, Curtea a statuat că legiuitorul poate modifica şi alte prevederi legale, dar numai dacă acestea se găsesc într-o legătură indisolubilă cu dispoziţiile neconstituţionale, şi, în măsura în care se impune, va recorela celelalte dispoziţii ale legii, ca operaţiune de tehnică legislativă”.
Pe 29 iulie, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale în ansamblul lor Codul penal și Codul de procedură penală. Sesizări la CCR au fost depuse de PNL și USR, precum și de președintele Klaus Iohannis.