Curtea Constituțională (CCR) a transmis, joi seară, că au fost înregistrate la Curte o serie de „petiții și cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcția de Președinte al României”. Acestea urmează să fie „examinate conform prevederilor constituționale și legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor”.
CCR mai precizează, totuși, că în această etapă a procesului electoral „poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”.
„Având în vedere solicitările reprezentanților mass-media cu privire la primirea unor petiții și cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcția de Președinte al României, Curtea Constituțională precizează că acestea au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor.
În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispozițiile constituționale, Curtea poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”, a transmis CCR.
Reacția vine după ce Curtea a primit patru sesizări în care i se solicită anularea rezultatelor de la primul tur al prezidenţialelor. Au depus sesizări în acest sens Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.
Întrebat dacă este posibilă reluarea primului tur, Petre Lăzăroiu, fost judecător al Curții Constituționale, a spus: „Potrivit legii, Constituției, legii de funcționare a Curții și legii de organizare a alegerilor prezidențiale, nu. Procedural nu se mai poate face nimic”.
„În primul rând că aceste sesizări sunt depuse inform, deci ele nu respectă cerințele procedurale formale. Nu oricine poate sesiza Curtea pentru anularea alegerilor. Curtea s-a pronunțat deja pe turul 1 și a dat o decizie de validare”, a mai precizat acesta.
Și fostul președinte Traian Băsescu a declarat că solicitările n-au șanse să primească un răspuns pozitiv: „În ceea ce privește intervențiile făcute la Curtea Constituțională, eu cred că sunt tardive și inutile, și ilegale, fiindcă nu poți să sesizezi după atâtea zile și mai ales pe acest subiect, ca actor neprevăzut în legislație cu drept de a sesiza Curtea Constituțională, nu poți să o sesizezi acum să ceri să se și rezolve cum vrei tu, gen Terheș (…). Cred că e prea târziu, prea târziu, pentru că mâine începe votul în diaspora (…). Vineri începe votul în diaspora”.