PSD are probleme în desemnarea premierului. Susţinătorii Dragnea aduc câteva argumente în favoarea posibilităţii ca acesta să poată ocupa funcţia de prim-ministru, dar există o lege care ar interzice persoanelor condamnate penal să fie membri ai Guvernului.
În acest sens, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat că analizează Legea 90/2001, şi urmează să anunţe dacă va sesiza Curtea Constituţională sau nu. (Detalii AICI)
“Este adevărat că domnului Dragnea nu i-au fost interzise prin sentinţă drepturile electorale, şi prin urmare chiar şi le-a exercitat: duminică, 11 decembrie, domnia sa a fost şi şi-a exercitat dreptul de a alege, dar în egală măsură şi dreptul de a fi ales – şi astfel a ajuns să ocupe funcţia publică de deputat de Teleorman. Dar drepturile domnului Dragnea se cam opresc aici. O decizie recentă a Curţii Constituţionale arată de ce”, scrie jurnalistul Liviu Avram într-un articol pentru Adevărul.
Amintim că, pe 14 iunie anul acesta, Parlamentul a adoptat o modificare la Statutul aleşilor locali, prin care aceştia ar fi urmat să-şi piardă automat mandatele doar în cazul în care sunt condamnaţi cu executare, nu şi cu suspendare. Preşedintele Iohannis a sesizat Curtea Constituţională, care a admis sesziarea şi, pe 6 iulie, a decis* că modificarea este neconstituţională.
Or prin Legea 90/2001, statul tocmai asta a făcut: a decis că în Guvern nu au ce căuta persoane care au suferit condamnări penale, punct.
"Sigur, Parlamentul poate atenua actuala exigenţă a legii, făcând posibilă accederea în Guvern a persoanelor care, deşi condamnate cândva, s-au reabilitat. Numai că asta nu-i foloseşte cu nimic lui Liviu Dragnea, care se află chiar în perioada de executare a pedepsei.
În acest caz, Parlamentul nu are altă soluţie decât să elimine complet din lege respectiva restricţie, făcând posibil ca orice infractor să devină membru al Guvernului. Până ieri, credeam că această soluţie, oricât de scandaloasă, este posibilă legal. După ce am citit decizia CCR din 6 iulie încep să mă îndoiesc", conchide Avram.