CCR declară constituțională Legea care anulează desființarea Institutului Revoluției / Instituția e condusă de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, ambii acuzați de crime împotriva umanității

Publicat: 24 09. 2020, 16:43

CCR a respins ca neîntemeiată, joi, obiecția formulată de Guvernul Orban și a constatat că este constituțională, în raport cu criticile formulate, Legea pentru respingerea Ordonanței de urgență privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

CCR declară constituționalăLegea pentru respingerea OUG privind desființarea Institutului Revoluției Române

În 30 decembrie 2019, în marja comemorării a trei decenii de la căderea regimului Ceaușescu, Guvernul Orban adopta o Ordonanță de urgență pentru desființarea Institutului Revoluției Române, instituție condusă de fostul președinte Ion Iliescu și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, ambii acuzați de crime împotriva umanității în dosarul privind sângeroasele evenimente din decembrie `89.

Printre motivele invocate deGuvernul Orban îndecizia de a desființa IRR s-au numărat: faptul că „activitatea institutului s-a dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat”, că instituţia reprezenta „o platformă politică şi, în pofida enunţării veniturile proprii ca sursă de finanţare, IRR a fost finanţat aproape în totalitate de la bugetul de stat” şi că scopul real al instituțieivizează „asigurarea unor poziţii publice finanţate din fonduri publice pentru interese personale, IRR neprezentând o conduită adecvată statutului de instituţie publică pe care îl deţine în relaţia cu cetăţenii”.

La acel moment, Institutul Revoluției era subiectul unui adevărat scandal pe scena publică – dorise să organizeze un concert pentru a marca 30 de ani de la Revoluția Română, dar evenimentul a fost anulat pe fondul protestelor făcute de societatea civilă.

Mai mult decât atât, în 21 decembrie, Gelu Voican Voiculescu, unul dintre actorii politici cheie în timpul evenimentelor din decembrie `89, a fost bătut de revoluționarii prezenți la slujba de pomenire organizată în Piața Universității din Capitală. Fostul vicepremier a fost îmbrâncit, scuipat și lovit cu o cârjă în cap, sângerând vizibil – doar intervenția jandarmilor l-a salvat de mulțimea furioasă.

Același Gelu Voican Voiculescu afirma că „nu înțelege” de ce Guvernul Orban a decis desființarea Institutului Revoluției Române.

„Am luat cunoştinţă cu surprindere de hotărârea luată astăzi de Guvernul Orban, cu privire la desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. De asemenea, nu înţelegem motivaţia demersului guvernamental. Acest gest vine în continuarea unor acţiuni prin care adevăraţii revoluţionari au fost nesocotiţi, dovadă că la şedinţa solemnă din 16 decembrie 2019, consacrată împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română, domnul Petre Roman nu a fost lăsat să-şi rostească discursul, deşi este unul din cei mai cunoscuţi revoluţionari”, a declaratGelu Voican Voiculescu, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, în 10 iunie 2020, Parlamentul avea să respingă Ordonanța de urgență privind desființarea Institului Revoluției Române, cu 76 de senatori în rol decizional votând „pentru”, 44 „împotrivă” și 11 abțineri.