Magistrații Curții Constituționale vor decide, joi, dacă vom avea alegeri locale într-un tur sau două tururi. Jurnalistul Liviu Vram a anunțat pe Facebook că al doilea dosar în care i s-a aprobat sesizarea CCR a ajuns abia vineri la Curte, deși a plecat de la Curtea de Apel în urmă cu o săptămână, prin Poșta Română.
"Așa cum intuiam, de vină pare să fi fost un poștaș.
Al doilea dosar în care mi s-a aprobat sesizarea Curții Constituționale a sosit abia AZI la Curtea Constituțională, după cum am fost informat de la grefă, deși a plecat de la Curtea de Apel București acum exact o săptămână – după cum aflasem tot oficial de la CAB. Tot de la grefă am mai aflat că dosarul a sosit cu Poșta Română, nu cu vreun serviciu special de curierat sau cu vreun agent procedural.
Termenul de judecată a fost fixat pentru miercuri, 11 mai, ora 9.00. Abia acum e de sperat că se va dezbate pe fond articolul privind majoritatea cu care este ales primarul (adică numărul de tururi).
Aproape că nu mai contează ce decizie vor lua judecătorii, important e ca intrăm în alegeri cu un răspuns limpede din partea instanței constituționale supreme asupra acestei chestiuni litigioase și controversate. Este exact ceea ce am dorit încă de acum un an, când s-a votat legea așa cum s-a votat… (Desigur, dacă instanța va considera și că articolul este neconstituțional, va fi cu atât mai bine, pentru că eu chiar cred asta. Dar e doar părerea mea).
Mi-am luat angajamentul ca de data asta să vorbesc mult mai puțin față de precedenta înfățișare în fața Curții Constituționale, pentru că oricum noi argumente nu mai am de unde să scot", a scris Avram pe Facebook.
Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de Tribunalul București și jurnalistul Liviu Avram și prevede mai multe articole.
Potrivit sursei citate, Art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale prevede că "pentru funcția de primar candidații independenți trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul orașelor și 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București, precum și în cazul municipiului București".
La art. 101 alin. 2 se arată că "este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate", iar la alineatul 3 se precizează că, "în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație".