CCR dă dreptate PSD în conflictul cu Guvernul Orban: Pensia poate fi cumulată cu salariul la stat

CCR dă dreptate PSD în conflictul cu Guvernul Orban: Pensia poate fi cumulată cu salariul la stat
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea PSD, care contestase decizia Guvernului Orban de a interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul CCR.

În 30 noiembrie 2019, PSD sesiza CCR cu privire la o eventuală neconstituționalitate a legii de modificare a OUG 114, prin care a fost interzis în sectorul public cumului dintre pensie și salariu.

Din punct de vedere formal, PSD reclamă că Guvernul și-a angajat răspunderea pe un proiect de lege cu un obiect identic ce se află deja în procedură parlamentară.

„Domeniul de reglementare al Proiectului de Lege privind modificarea OUG 114 (PL-x nr. 669/2019) este identic cu cel al Proiectului de Lege pentru aprobarea OUG 114 (PL-x nr. 93/2019), aflat în procedură legislativă. Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în condițiile în care acesta este și pe ordinea de zi a Parlamentului este neconstituțională, întrucât Guvernul este obligat să lase Parlamentul să se pronunțe asupra acestuia”, se arată într-un comunicat al PSD.

În al doilea rând, Guvernului i se impută că și-a asumat răspunderea pe un proiect de lege heteroclit, care vizează reglementarea mai multor domenii.

”Când Guvernul își angajează răspunderea asupra unui proiect de lege obiectul de reglementare trebuie sa conțină prevederi care se circumscriu clar unui singur domeniu. Angajarea răspunderii Guvernului nu se poate face printr-un proiect de lege care să modifice sau să completeze mai multe legi în vigoare, această manieră fiind profund neconstituțională”, precizează sursa citată.

PSD este în principiu de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul, dar această reglementare trebuie să se facă în mod legal și constituțional și mai ales după o analiză pe domenii de activitate astfel încât să nu se creeze dezechilibre pe piața forței de muncă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`