Curtea Constituțională a admis, luni, sesizarea conflictului între președintele Klaus Iohannis și Parlament privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcția de premier.Decizia judecătorilor constituționali nu îi interzice lui Iohannis să îl nominalizeze pe Orban ca premier, dar îi impune să aleagă un prim-ministru ce poate strânge o majoritate în Parlament.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Sesizarea la CCR a fost depusă de Marcel Ciolacu (PSD), președinte al Camerei Deputaților, și Titus Corlățean (PSD), președinte interimar al Senatului. Cei doi au reclamat că președintele Klaus Iohannis și-a exercitat discreționar și abuziv atribuțiile, prin faptul că l-a desemnat premier a doua oară pe Ludovic Orban, în condițiile în care acesta fusese dat jos prin moțiune de cenzură.
În răspunsul către CCR, Klaus Iohannis i-a ironizat pe Ciolacu și Corlățean, prezentând definiția din DEX a verbului „a bloca”, pentru a arăta că liderii PSD nu au înțeles ce înseamnă un „blocaj instituțional” în momentul în care au făcut sesizarea.
„Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române prin „a bloca” se înțelege „a nu mai funcționa sau a face să nu mai funcționeze”. Or, prin emiterea decretului de desemnare a unui candidat la funcția de prim-ministru, Parlamentul României nu este împiedicat în exercitarea vreuneia dintre atribuțiile sale, ci dimpotrivă, ca efect al acestei desemnări, se deschide procedura învestirii Guvernului, în cadrul căreia poate fi exercitat dreptul exclusiv al senatorilor și deputaților de a decide asupra acordării încrederii viitorului Guvern”, a arătat Klaus Iohannis în adresa trimisă către Curtea Constituțională.
Șeful statului susține că din sesizarea făcută de PSD lipsesc fix argumentele care demonstreze crearea unui blocaj ceea ce arată clară că aceștia nu au putut identifica unele.
Decizia CCR pune în pericol calendarul pentru organizarea anticipatelor, obiectivul principal al PNL.
Comunicatul CCR:
„În ziua de 24 februarie 2020, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și
ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererile de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Preşedintele României şi Parlamentul României, cereri formulate de președintele Senatului şi de președintele Camerei Deputaților.
În şedinţa publică, în cadrul dezbaterilor, Curtea Constituțională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:
1. A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.
2. În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru.
Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi
președintelui Senatului.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”.