CCR: Comasarea alegerilor este neconstituțională. Sesizarea Opoziției a fost admisă

Publicat: 25 01. 2012, 13:15

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea Opoziției privind sesizarea neconstituționalității comasării alegerilor locale cu cele parlamentare.

Sesizarea USL a fost depusă la CCR pe 22 decembrie 2011, după respingerea moţiunii de cenzură intitulată „După 22 de ani, democraţia este în pericol”, depuse după asumarea răspunderii Guvernului pe comasarea alegerilor, în decembrie 2011.

„Prin legea pentru comasarea alegerilor se încalcă articolul 1 din Constituţie privind separarea puterilor în stat, articolul 11 legat de respectarea tratatelor internaţionale – respectiv Codul bunelor practici în materie electorală, dar şi articolele 15, 36, 37, 124 şi 126 referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor şi preşedinţilor de consilii”, a declarat în decembrie 2011 liderul deputaţilor social-democraţi, Mircea Duşa.

Tot atunci PSD a avertizat că respingerea moțiunii de cenzură, prin obligarea parlamentarilor Puterii să nu participe la vot, nu face decât să mențină mediul politic autoritarist din ultimii ani.

Reprezentanții USL consideră că actul normativ “dispunând cu privire la comasarea alegerilor stabilește în realitate și o prelungire cu aproximativ 6 luni a mandatelor aleșilor locali, aflați în prezent în funcție, de vreme ce aceștia și-au dobândit mandatele ca urmare a alegerilor ce au avut loc în iunie 2008”.

Guvernul consideră că este necesar comasarea alegerilor prin faptul că astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012.